Τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο καλούνται επίσης βάσει της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να καταρτίσουν και να παραδίδουν στους μαθητές της έβδομης τάξης ένα μάθημα σχετικά με τα βασανιστήρια που διέπραξαν αστυνομικοί.
"Το Σικάγο έκανε ένα ιστορικό βήμα για να δείξει στη χώρα και στον κόσμο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία παραγραφής της υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων για εγκλήματα τόσο ειδεχθή όσο τα βασανιστήρια", σημείωσε ο Στίβεν Χόκινς, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ. Η απόφαση, πρόσθεσε ο ίδιος, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για να λογοδοτήσουν οι βασανιστές στο Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ.
Δικηγόροι θυμάτων υπολογίζουν ότι συνολικά βασανίστηκαν 120 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν όμως έκτοτε αποβιώσει. Δεν θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη λάβει χρηματικά ποσά κατόπιν προσφυγών τους, αλλά παρ’ όλ’ αυτά εκτιμάται πως οι δικαιούχοι είναι πολλές δεκάδες.
Οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο αντιμετωπίζουν επί σειρά ετών μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την αποκατάσταση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και τις μειονοτικές ομάδες στην πόλη. Η απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ανακοινώθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία το θέμα της χρήσης βίας από την αστυνομία στις ΗΠΑ, ιδίως εναντίον μελών μειονοτήτων, απασχολεί έντονα τον δημόσιο διάλογο.
Η Βαλτιμόρη συγκλονίστηκε την περασμένη εβδομάδα από ταραχές μετά την κηδεία του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος πέθανε λόγω σοβαρού τραυματισμού που υπέστη κατά τη μεταγωγή του μετά τη σύλληψή του την 12η Απριλίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr