Σύμφωνα με την Telegraph, ο Ναβίντερ Σινγκ Σαράο κέρδισε περίπου 40 εκατ. δολάρια, χρησιμοποιώντας προγράμματα υπολογιστή για τη δημιουργία ψευδών συναλλαγών σε αγορές που συνδέονταν με το Chicago Mercantile Exchange.
Όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες του «Flash Crash» της 6ης Μαΐου, κατά το οποίο εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια «εξαφανίστηκαν» από την αξία του Dow Jones Industrial Average μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η CFTC (Commodity Futures Trading Commission) κατηγορούν τον Σαράο για χειραγώγηση των αγορών, με αποτέλεσμα να βγάλει ο ίδιος πάνω από 40 εκατ. δολάρια από δραστηριότητες που έλαβαν χώρα σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.
Ο Σαράο είχε την δική του, ατομική εταιρεία trading (Nav Sarao Futures) και συνελήφθη στο σπίτι των γονιών του στο Χούνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, την Τρίτη, κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Τώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά, στις 6 Μαΐου 2010, ο Dow Jones Industrial Average έπεσε κατά 998,5 μονάδες μέσα σε ένα διάστημα 45 λεπτών, πριν ανακάμψει στο τέλος της ημέρας, με τελική πτώση 348 μονάδων. Οι «μετασεισμοί» έγιναν αισθητοί σε όλο τον κόσμο. Αν και δεν έχει υπολογιστεί πλήρως το ύψος των επιπτώσεων του περιστατικού, θεωρείται πως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια διεγράφησαν από την αξία εταιρειών από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου.
Θεωρείται ότι ο Σαράο χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να εμφανίσει ψευδείς (spoof) εντολές πωλήσεων, δημιουργώντας μια εικόνα που υποδείκνυε (ψευδώς) ότι μεγάλος αριθμός από traders «στοιχημάτιζαν» αρνητικά στις αγορές. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Σαράο για χρήση ενός προγράμματος αυτόματου trading για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση, την οποία περιγράφουν ως «dynamic layering», και περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού εντολών πωλήσεων σε διαφορετικές τιμές την ίδια στιγμή. Στη συνέχεια κατηγορείται ότι τροποποίησε επανειλημμένα τις εντολές, για να τις φέρει κοντά στην πραγματική αξία, και μόνο για να τις ακυρώσει πριν πραγματοποιηθούν. Στη συνέχεια φέρεται να επωφελήθηκε από την αναταραχή μέσω μιας σειράς προσεκτικών «στοιχημάτων», με αγοραπωλησίες που σε κάποιες περιπτώσεις λάμβαναν χώρα σε απόσταση μιλισεκόντ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο Σαράο συνελήφθη από την Σκότλαντ Γιαρντ την Τρίτη και του απαγγέλθηκαν 22 κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές. Την Τετάρτη εμφανίστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου και αντιτέθηκε στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Δεν έχει προηγούμενες καταδίκες, πέρα από κάποια πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα. Ωστόσο, σημειώνεται πως εκτιμάται ότι δεν ήταν ο μόνος πίσω από το flash crash.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο δικηγόρος του, Τζόελ Σμιθ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι εξελίξεις αυτές αποτέλεσαν «κεραυνό εν αιθρία» για τον Σαράο και ότι ο ίδιος προέβαινε σε δραστηριότητες trading κανονικά, χωρίς να προσπαθεί να το κρύψει.
Το δικαστήριο του Λονδίνου άφησε ελεύθερο υπό όρους με εγγύηση τον Σαράο και όρισε την εγγύηση στα 5,05 εκατ. στερλίνες (7,02 εκατ. ευρώ).
Ο Σαράο, πρέπει να καταθέσει ο ίδιος τα 5 εκατ. στερλίνες, ενώ οι στενότεροι συγγενείς του πρέπει να καταθέσουν τις υπόλοιπες 50.000 στερλίνες. Το δικαστήριο αφαίρεσε το διαβατήριό του και στους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση περιλαμβάνεται ο περιορισμός των κινήσεών του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr