Πέρσι οι ηγέτες της G7 οργάνωσαν τη σύνοδο κορυφής χωρίς τον Πούτιν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Καθώς η αιματοχυσία στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, παρά την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στο Μινσκ πριν από δύο μήνες, ο αποκλεισμός του Ρώσου προέδρου παρατάθηκε και φέτος.
Ο Γκρέγκορ Γκίζι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αριστεράς, υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι ένας παράγοντας απαραίτητος για την επίλυση διεθνών κρίσεων και κατά συνέπεια η G7 θα πρέπει να "επεκταθεί" και πάλι σε G8. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχτεί τον Ιούνιο στη Βαυαρία τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να απομονώσουμε μακροπρόθεσμα τη Ρωσία. Όμως, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριαμίας, δεν μπορούμε να αντιδρούμε σαν να μη συνέβη τίποτα», είπε ο Σταϊνμάγερ στην εφημερίδα Ντι Βελτ.
Ο Γερμανός υπουργός συμφώνησε ότι είναι επιθυμητό να εμπλακεί περισσότερο η Ρωσία στη διαδικασία επίλυσης κρίσεων, όπως στη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, αλλά επέμεινε ότι προς το παρόν η G7 θα παραμείνει "κλειστή" για τη Μόσχα και ο δρόμος για την επιστροφή της σ΄ αυτήν περνά "μέσα από τον σεβασμό της ενότητας της Ουκρανίας και την εφαρμογή των ρωσικών υποχρεώσεων" με βάση τη συμφωνία του Μινσκ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr