Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Breyer επισημαίνει πως «είναι μια μαγική στιγμή», ενώ προσθέτει πως «η καινοτομία που λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς», κάτι ιδιαίτερα αισιόδοξο για την ανθρωπότητα.
Σαφώς η θετική του ματιά έρχεται εν μέρει σε σύγκρουση με τη γενικότερη ανησυχία που εκφράζουν αυτές τις μέρες οι κυβερνητικοί αλλά και οικονομικοί παράγοντες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Νταβός, στην Ελβετία.
Μόνο 1% αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη για φέτος, η Ιαπωνία και η Ευρώπη, ενώ οι άλλοτε ισχυρές Κίνα, Βραζιλία και Ρωσία χάνουν τις δυνάμεις τους.
Το καλύτερο αντίδοτο στη στασιμότητα είναι η καινοτομία, η οποία σηματοδοτεί τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που στόχο έχουν τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Σαφώς το ιδανικό θα ήταν όλες οι χώρες να μπορούν να υιοθετούν την εν λόγω τακτική. Το εγχείρημα όμως δεν είναι εύκολο.
«Έχω πραγματοποιήσει πλήθος συναντήσεων με μεγάλους ηγέτες τόσα χρόνια. Σε όλες αυτές τις συζητήσεις εκείνοι με ρωτούσαν πώς μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους “Σίλικον Βάλλεϋ”», λέει ο επιχειρηματίας.
«Δεν υπάρχει απάντηση, δεν υπάρχει μυστική συνταγή. Κατά ένα περίεργο τρόπο τα έχω καταφέρει. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να δημιουργώ, είναι κάτι που μου βγαίνει αυθόρμητα», σχολιάζει επίσης.
Μια διαφορετική προσέγγιση φαίνεται πως έχει για το ζήτημα το πρακτορείο Bloomberg, αν κρίνει κανείς από τη λίστα του 2015 για τις 50 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις.
Στην κορυφή της λίστας του τρέχοντος έτους βρίσκεται η Νότια Κορέα. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την έκτη θέση, ενώ το Μαρόκο έρχεται τελευταίο.
Παρακάτω παρουσιάζεται το top 5 των χωρών εκείνων που πρωτοστατούν σε συγκεκριμένους τομείς όσον αφορά την καινοτομία.
Κατασκευές
Στη λίστα των χωρών που έχουν την πρωτοκαθεδρία στον κατασκευαστικό τομέα, πρώτες είναι οι Ελβετία, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Γερμανία και Αυστρία.
Έρευνα και ανάπτυξη
Πρώτες στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης είναι οι χώρες: Νότια Κορέα, Ισραήλ, Φινλανδία, Σουηδία και Ιαπωνία.
Υψηλή τεχνολογία
Το top 5 των χωρών εκείνων που αναδεικνύονται πρώτες όσον αφορά τη χρήση της καινοτομίας στην τεχνολογία είναι οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Καναδάς.
Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Οι χώρες που κατακτούν την πρώτη θέση όσον αφορά τη χρήση της καινοτομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι Νότια Κορέα, Ρωσία, Φινλανδία, Ισραήλ και Ουκρανία.
Ερευνητικό προσωπικό
Η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Δανία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη αποτελούν το top 5 των χωρών εκείνων που πρωτοστατούν στη λίστα για τη χρήση της καινοτομίας από το ερευνητικό προσωπικό.
Πατέντες
Τέλος, όσον αφορά το κομμάτι της πατέντας, κυρίαρχες φαίνεται να είναι χώρες όπως οι Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία.
Να σημειωθεί ωστόσο πως οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με το δείκτη καινοτομίας και ανέδειξαν τα top 5 των χωρών δεν έλαβαν υπόψιν τους έναν καθοριστικό παράγοντα, δηλαδή τις ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση σε μια χώρα. Οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε μια χώρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική διεύρυνση και την ανάπτυξη ιδεών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr