Σε έκθεση της με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου, η Morgan Stanley, τονίζει ότι αυτή την στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αντανακλούν κατά 17% τους φόβους των αγορών να συμβεί μια χρεοκοπία και ένα Grexit, ωστόσο, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η πιθανότητα αυτή είναι στην πραγματικότητα μικρότερη, καθώς το 70% των Ελλήνων θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Επιπλέον, όπως τονίζει μια έξοδος της Ελλάδας θα απειλούσε με αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την χρηματοδότηση των τραπεζών και την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley, χαρακτηρίζουν ευνοϊκό το ρίσκο που εμφανίζουν τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα και τονίζουν πως παρά τις σκληρές δηλώσεις, οι Ευρωπαίοι έχουν επιδείξει μια πραγματιστική στάση όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί σημαντικά από μειώσεις στα επιτόκια και από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, δύο μέτρα που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με μια μείωση της ονομαστικής αξίας.
«Υπάρχει ένα προηγούμενο ευρωπαϊκής ευελιξίας στους όρους για το χρέος, αρκεί να μην αφορά την μείωση της ονομαστικής αξίας και εφόσον συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις» υπογραμμίζουν οι αναλυτές.
Oι αναλυτές του διεθνούς οίκου υποστηρίζουν παράλληλα πως ένα Grexit θα προκαλέσει ένα σοκ στην ανάπτυξη και στην εμπιστοσύνη, αλλά δεν θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλων κρατών μελών από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Γιατί η ευρωζώνη θα αντέξει ένα πιθανό Grexit
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, στο απόγειο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης είχαν αναπτυχθεί τρεις αρνητικές δυναμικές: Η αλληλεξάρτηση κρατών και τραπεζών, οι πολιτικοί περιορισμοί στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η κακή διαχείριση του επιχειρηματικού κύκλου.
Η ευρωζώνη απάντησε στις δυνάμεις αυτές με μια σειρά από νέους θεσμούς, όπως ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT) και την τραπεζική ένωση, ενώ είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).Οι κινήσεις αυτές έχουν περιορίσει σημαντικά τις αρνητικές δυνάμεις και επιτρέπουν στην ευρωζώνη να διαχειριστεί την «καταιγίδα» που θα ακολουθούσε μετά από ένα Grexit.
Ο διεθνής οίκος προσπαθεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο που θα είχε ένα Grexit στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, προβλέπει ότι στα αμέσως επόμενα τρίμηνα μετά την πιθανή έξοδο της χώρας, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερη από 1 ποσοστιαία μονάδα. Όσον αφορά το ευρώ, το Grexit θα οδηγούσε σε πτώση κοντά στο 1,05 έναντι του δολαρίου.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ μπορεί να αυξανόταν ως και τα 4 τρισ. ευρώ, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας μετάστασης, ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου της Γερμανίας θα υποχωρούσε σε νέα ιστορικά χαμηλά, την ώρα που τα spreads στα ομόλογα των άλλων κρατών θα διευρύνονταν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr