Σύμφωνα με τον Ντε Κίζερ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει, να επιβάλει στις άλλες χώρες του ευρώ νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της, λόγω του ότι:
- ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει πλέον απομακρυνθεί
- μετά την αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών, η πιθανότητα να λάβει η ίδια χώρα νέα μείωση χρέους δεν κρίνεται ως πολιτικά επωφελής και είναι επομένως αρκετά απίθανη
- η υπομονή απέναντι στους Έλληνες έφτασε τα όριά της
- είναι δύσκολο να προωθήσει κανείς την ιδέα νέας απομείωσης του χρέους για τους Έλληνες, την ώρα που η Ισπανία και η Πορτογαλία που θα έχουν επίσης εκλογές εντός του έτους, θα πρέπει να υπερασπιστούν την πολιτική περιορισμού των δαπανών
Τέλος, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Paribas Fortis σημειώνει ότι «εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των θεσμικών δανειστών (κατά 80%) και υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να αποδεχθούν αναδιάρθρωσή του, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να διαγράψουν μέρος του.
«Αυτό θα αντιστοιχούσε με πολιτική αυτοκτονία, κυρίως σε αυτή τη περίοδο ισχνής ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μπορείτε να φανταστείτε τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών να εξηγεί ότι το Βέλγιο θα πρέπει να βρει κάποια επιπρόσθετα δισ. για να καλύψει δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός τριετίας;» διερωτάται.
Έτσι σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Paribas Fortis, μέχρι πρότινος η τύχη της νομισματικής Ένωσης ήταν εξαρτημένη από την Ελλάδα, σήμερα όμως ισχύει το αντίθετο.
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Καλιφόρνια της Ευρώπης: Λουσμένη από τον ήλιο και τόσο κοντά στη χρεοκοπία όσο η αμερικανική αυτή πολιτεία, αλλά όχι σε θέση να διαλύσει το σύνολο της νομισματικής Ένωσης» καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr