Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, Rosstat, για την πορεία του ΑΕΠ, το οποίο όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, πιθανόν να συρρικνωθεί περαιτέρω και το τέταρτο τρίμηνο.
Η επέκταση του ΑΕΠ της Ρωσίας είχε ήδη επιβραδυνθεί σαφώς τα τελευταία χρόνια, στο 1,3% το 2013 από 3,4% το 2012, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο του 7% και του 8% που καταγραφόταν κατά τις δύο πρώτες θητείες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέρει λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.
Το φαινόμενο αυτό επιτάθηκε από την ουκρανική κρίση και τη θέσπιση των δυτικών κυρώσεων χωρίς προηγούμενο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο λόγω της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και της υποστήριξης που η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παρέχει στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 0,5%, ενώ το 2015 αναμένει ανάπτυξη 1%.
Ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εκτίμησε σε μια έκθεσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 0,3% φέτος και θα είναι μηδενικός το 2015, καθώς η ουκρανική κρίση σημειώθηκε σε μια χρονική συγκυρία που ήδη «αποδυναμώνονται οι παραδοσιακές πηγές ανάπτυξης», όπως οι τιμές των υδρογονανθράκων.
Εξάλλου το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας προέβλεψε φυγή κεφαλαίων ύψους 128 δισεκ. δολαρίων λόγω της κρίσης, η οποία προκάλεσε τη μεγάλη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος. Το ρούβλι έχει χάσει το 25% της αξίας του από την αρχή της χρονιάς.
Η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος έχει βάλει φωτιά στις τιμές καταναλωτή, σε συνδυασμό με το εμπάργκο που επιβάλλει η Μόσχα σε αγροδιατροφικά προϊόντα παραγόμενα σε χώρες οι οποίες της έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Ο πληθωρισμός ήδη έχει ξεπεράσει το 8% και ενδέχεται να φτάσει το 10%, σύμφωνα με ειδικούς, στις αρχές του 2015.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος καλωσόρισε την απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει μια πιο ελεύθερη διακύμανση του εθνικού της νομίσματος, κάτι που προέβλεψε ότι θα επιτρέψει στη Μόσχα να ελέγξει τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσει οικονομικά σοκ.
Αλλά η απόφαση να υποτιμηθεί το ρούβλι «αφ' εαυτής δεν μπορεί να προστατεύσει την ρωσική οικονομία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου» και αυτό σημαίνει ότι «η συνολική οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας πιθανόν θα μειωθεί περαιτέρω», είπε ο Μάρεϊ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr