Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι τα μέτρα εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη με τη νομική υπηρεσία και θα μελετηθούν από διεθνείς οίκους, προτού αποφασιστεί εμπεριστατωμένα πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα διαιτησίας ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να κινηθεί «με πολλή προσοχή για μην οδηγηθεί σε περαιτέρω περιπέτειες, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα για το Αιγαίο».
Εξήγησε παράλληλα ότι τα ύδατα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι διεθνή και ότι η παρανομία στην οποία προβαίνει η Τουρκία έγκειται στο γεγονός ότι διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες χωρίς την άδεια του κυρίαρχου κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην Αθήνα, πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά εξετάζει να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να υποβοηθήσει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.
Η Κουμουνδούρου δηλώνει ανοιχτή σε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το διάλογο, θεωρώντας ότι αυτός πάντα βοηθά, ενώ διαμηνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποια συγκεκριμένη επαφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. «Στηρίζουμε οποιοδήποτε βήμα αποκλιμάκωσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε θέματα που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Σε ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο απεύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας που αφορούν τις θαλάσσιες έρευνες οι οποίες σφετερίζονται την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και το κυρίαρχο δικαίωμά της να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός αυτής. Ζητούν ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τονίζουν ακόμη πως ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου και ζητούν από την Άγκυρα να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.
Οι «προκλητικές ενέργειες» και «απειλές» της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζεται στο ψήφισμα, στο οποίο υπάρχει και η προειδοποίηση ότι η συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμά του επισημαίνει ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της διένεξης».
Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκαν δύο θετικές τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, ενώ δεν το προσυπέγραψαν οι Πράσινοι καθώς δεν υποστηρίχθηκε η τροπολογία τους με την οποία τόνιζαν ότι στις συζητήσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να εξεταστούν και οι φυσικοί πόροι της Κύπρου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr