Το πρακτορείο θεωρεί ως κακή επιλογή και απόφαση τον διορισμό του στο ανώτατο αξίωμα, και τον κατηγορεί ότι ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για σχεδόν δύο δεκαετίες, επέβλεψε την ανάπτυξη ενός χρηματοπιστωτικού κλάδου που μέσω συστημάτων φοροαποφυγής και με τις ευλογίες της κυβέρνησης βόηθησε στην προσέλκυση μεγάλων κεφαλαίων.
Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν και επεξεργάστηκαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις επί των κερδών που αποκτήθηκαν σε άλλες χώρες. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου που προέκυψε ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.
Το Bloomberg ζητά την παραίτηση του, τονίζοντας ότι ως επικεφαλής του οργάνου που διεξάγει την έρευνα στις φορολογικές πρακτικές που ο ίδιος επίβλεπε ως πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.
«Οι τελευταίες αποκαλύψεις έθεσαν τα θέματα αυτά ενώπιον του κοινού με έναν τρόπο που δοκιμάζει εκ νέου την αξιοπιστία της Ε.Ε. Ο Γιουνκέρ δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο και δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο να απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του. Ακόμα κι έτσι, τα συμφέροντα της Ε.Ε. θα εξυπηρετούνταν καλύτερα εάν υπέβαλε την παραίτηση του», τονίζει το πρακτορείο.
Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου του , Μαργαρίτη Σχοινά, διαμήνυσε ότι «Θα επιλέξει ο ίδιος πότε θα μιλήσει» για την υπόθεση.
«Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες.
Οι Βρυξέλλες ερευνούν επίσης παρόμοια προγράμματα φοροαποφυγής στην Ιρλανδία και την Ολλανδία, με την υποψία ότι μπορεί να συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις.
Η υπόθεση αυτή επισκίασε την έναρξη αυτού που ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει αποκαλέσει «τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη». Η Επιτροπή της οποίας ηγείται έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να αναζωογονήσει τη στάσιμη οικονομία και να καταπολεμήσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας προωθώντας επενδύσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Τον Γιουνκέρ κάλυψε με δήλωσή του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνειακών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας ότι αυτό που μετράει είναι η δέσμευση του Γιούνκερ ότι θα προχωρήσει σε μια νέα εποχή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας αλλά και στην προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης.
«Δεν έχω μιλήσει μαζί του συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχω λάβει τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσουμε γρήγορα έναν νέο κόσμο δημοσιονομικής διαφάνειας» είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
Ο Γάλλος πολιτικός επεσήμανε ότι ο Γιούνκερ του εμπιστεύτηκε τον τομέα των Οικονομικών και της Φορολογίας, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος έχει αγωνιστεί κατά της παροχής φορολογικών διευκολύνσεων για την προσέλκυση επενδυτών και για τη μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση στην ΕΕ.
«Δεν θα πρέπει να τον κρίνουμε για το παρελθόν του. Το ερώτημα σήμερα είναι το εξής: είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος της Επιτροπής. Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιούνκερ, λόγω της εμπειρίας και των ικανοτήτων του είναι ο καταλληλότερος για επικεφαλής της Κομισιόν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr