Η απότομη πτώση προκλήθηκε ως αποτέλεσμα του πενταετούς χαμηλού του πληθωρισμού στο 0,3% τον Σεπτέμβριο έναντι 0,4% τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρουν οι FT, o δομικός πληθωρισμός, υποχώρησε επίσης απροσδόκητα στο 0,7 τοις εκατό, από 0,9 τοις εκατό τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με εκτίμηση της Eurostat.
Οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν στην ιταλική πόλη της Νάπολης στο πλαίσιο επεξεργασίας ενός σχεδίου για να αγοράσουν τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι αναλυτές όμως προεξοφλούν ότι αυτό δεν θα είναι καταλυτικό και έως το τέλος του έτους είναι πιθανό να προχωρήσει η ΕΚΤ σε απευθείας αγορές κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με την DW σύντομα το ευρώ θα κοστίζει 1,25 ή ακόμη και 1,20 δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα, επικαλούμενη τον Γύργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Βαυαρίας (BayernLB).
Ενώ η γαλλική οικονομία παραμένει στάσιμη, η ιταλική βυθίζεται στην ύφεση και η γερμανική έχει χάσει το δυναμισμό της.
Σε σχέση με τις αποφάσεις του Ντράγκι αναφέρεται ότι ο αποπληθωρισμός είναι εφιάλτης για τον κεντρικό Τραπεζίτη καθώς πίσω του κρύβεται ένας φαύλος κύκλος μείωσης των τιμών και των επενδύσεων με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ασφαλώς το αδύναμο ευρώ δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης, αλλά τα ενισχύει. Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία θα παράγουν προϊόντα που θα γίνουν στο μέλλον πιο φθηνά, πυροδοτώντας εντάσεις μέσα στην ευρωζώνη, εκτιμούν γερμανοί αναλυτές.
Μάλιστα υποστηρίζουν ότι το αδύναμο ευρώ ίσως να «αποδυναμώσει» τελικά και την αναγκαιότητα δομικών αλλαγών σε οικονομίες ορισμένων χωρών, όπως δείχνει το παράδειγμα της Γαλλίας, κάτι που μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποβεί προβληματικό γι αυτές τις χώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr