«Αν η Σκωτία ψηφίσει "ναι", το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαιρεθεί και θα πάρουμε ξεχωριστούς δρόμους για πάντα», υπογράμμισε ο Κάμερον σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη και συναισθηματική ομιλία από το Αμπερντίν, λιμάνι της Σκωτίας, στην τελευταία του προσπάθεια να αποφευχθεί η διαίρεση της χώρας.
«Η ανεξαρτησία δεν θα είναι ένας δοκιμαστικός χωρισμός, θα είναι ένα επώδυνο διαζύγιο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι δυνατή μια επιστροφή, μια δεύτερη ευκαιρία».
«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι στη Σκωτία σκοπεύουν να ψηφίσουν "ναι"», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Γνωρίζω επίσης ότι το στρατόπεδο του "ναι" παρουσιάζει μια Σκωτία η οποία θα είναι καλύτερα σε όλα τα επίπεδα (όταν είναι ανεξάρτητη). Όμως όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συχνά αυτό συμβαίνει γιατί έτσι είναι», προειδοποίησε ο Κάμερον.
Η νίκη του "ναι" θα είναι ένα «επώδυνο διαζύγιο». «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μοιραζόμαστε πια το ίδιο νόμισμα, οι ένοπλες δυνάμεις μας τις οποίες συγκροτήσαμε από κοινού στη διάρκεια αιώνων θα διαχωριστούν», εξήγησε.
«Αν το "όχι" κερδίσει την Πέμπτη, αυτό θα σημάνει την έναρξη ενός τεράστιου και άνευ προηγουμένου προγράμματος μεταβίβασης εξουσιών», επεσήμανε ο Κάμερον.
«Είμαστε καλύτερα μαζί», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της εκστρατείας του "όχι". «Ψηφίστε για να παραμείνουμε μαζί (. . .) ψηφίστε για να σώσετε το Ηνωμένο Βασίλειό μας», είπε ο Κάμερον.
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια Βρετανία "ενωμένη και ισχυρή"
Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια Βρετανία «ενωμένη και ισχυρή», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
«Η απόφαση ανήκει στους Σκωτσέζους», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοψήφισμα. Όμως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η Βρετανία να είναι ένας «ισχυρός, σθεναρός και ενωμένος» εταίρος, επεσήμανε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας τη φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούνιο από τις Βρυξέλλες.
Όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα για το θέμα στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, ο Έρνεστ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του λαού της Σκωτίας την Πέμπτη», υπογραμμίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος θα σεβαστεί το δικαίωμα των Σκοτσέζων να «ψηφίσουν χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις». Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και των αντιπάλων της θα είναι στήθος με στήθος.
Η θέση του ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα υπονομεύσει τη συμβολή της Βρετανίας στη Συμμαχία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.
«Χωρίς να επιθυμώ να επέμβω στις συζητήσεις για το δημοψήφισμα, δεν εκτιμώ ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα θα έχει επίπτωση στη συμβολή της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ράσμουσεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχή τους, τότε η νέα χώρα θα πρέπει να ζητήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όμως ο Ράσμουσεν σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία αυτή.
«Αν ένα νέο ανεξάρτητο κράτος θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να υποβάλει αίτημα και αυτό θα εξεταστεί με τον ίδιο τρόπο που εξετάζονται όλα τα αιτήματα και τελικά θα απαιτηθεί συμφωνία, ομοφωνία στο εσωτερικό της Συμμαχίας για να γίνει δεκτό ένα νέο μέλος», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr