Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's κήρυξε την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», τη στιγμή που το Μπουένος Άιρες διεξήγαγε διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής για να αποφύγει το ενδεχόμενο να κηρύξει παύση πληρωμών.
Το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, που κατά τον S&P αποτελεί κερδοσκοπική τοποθέτηση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους επενδυτές, υποβαθμίστηκε πλέον στην κατηγορία SD (Selective Default, «επιλεκτική χρεοκοπία», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί ο οίκος), όπως ανέφερε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι δεν επήλθε συμφωνία με τα hedge funds που διακρατούν ομόλογα της Αργεντινής, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Άλεξ Κισίλοφ είπε ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τους ομολογιούχους που είχαν δεχθεί την αναδιάρθωση (κούρεμα) στο παρελθόν και πήραν τα καινούρια ομόλογα, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τα hedge fund που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση και διακρατούν τα παλιά ομόλογα, διότι κάτι τέτοιο θα την υποχρέωνε να αποζημιώσει εξίσου και όλους τους άλλους ομολογιούχους.
Το σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά
Nωρίτερα,το "R" έγραφε ότι τράπεζες της Αργεντινής επεξεργάζονταν ένα σχέδιο της τελευταίας ώρας για να βοηθήσουν τη χώρα να αποφύγει μια νέα χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την WSJ, το σχέδιο προέβλεπε την εξαγορά από τις τράπεζες της νομικής απαίτησης που έχουν πιστωτές (σ.σ.: κερδοσκοπικά ταμεία) μετά την προσφυγή τους σε αμερικανικά δικαστήρια για την πλήρη πληρωμή των ομολόγων τους από τη χώρα.
Οι αργεντινές τράπεζες θα αποπλήρωναν τα ταμεία και σε αντάλλαγμα θα τα καλούσαν να ζητήσουν από τον Αμερικανό δικαστή Τόμας Γκρίζα να αναστείλει την εφαρμογή της απόφασής του, σύμφωνα με την οποία η Αργεντινή δεν θα μπορεί να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων (κουρεμένων) ομολόγων της, εάν δεν έχει πληρώσει προηγουμένως αυτά.
«Υπάρχει λίγο μπέρδεμα στο εσωτερικό της Adeba», δήλωσε μία πηγή, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος μίας από τις τράπεζες πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει το σχέδιο χωρίς να έχει λάβει πλήρη εξουσιοδότηση από τις άλλες τράπεζες.
Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να αγοράσουν (πληρώσουν) οι τράπεζες την απαίτηση κατά της κυβέρνησης με τρεις δόσεις σε μετρητά. Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι τράπεζες θα ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους αποπληρώσει σε ομόλογα από τον Ιανουάριο, όταν θα είχε λήξει μία κρίσιμης σημασίας ρήτρα.
Πρόκειται για τη ρήτρα RUFO, η οποία θα προέβέπε ότι οποιαδήποτε εθελοντική συμφωνία που θα προσφέρονταν στους κατόχους μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων πριν το τέλος του 2014 θα έπρεπε επίσης να προσφερθεί στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr