Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλλει ένα πακέτο ευρύτερων, σε σύγκριση με ότι είχε κάνει μέχρι σήμερα, κυρώσεων κατά ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζών και επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ, συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων με την οποία περιορίζονται οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία στον εξοπλισμό για τον πετρελαϊκό και τον αμυντικό τομέα, καθώς και για τα προϊόντα "διπλής χρήσης" (δηλαδή αυτά που χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτικούς όσο και αμυντικούς σκοπούς).
Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου θα είναι "κλειστές" για τις ρωσικές κρατικές τράπεζες.
Τα μέτρα αυτά θα επανεξεταστούν σε τρεις μήνες.
Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θεωρείτο ανεπαρκές, προέβλεπε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας για πρόσωπα και ορισμένες εταιρείες που η ΕΕ εκτιμά ότι εμπλέκονται τόσο στην προσάρτηση της Κριμαίας, όσο και στην εξέγερση των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν μετά την κατάρριψη, στις 17 Ιουλίου, του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο Ντονέτσκ, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν πολίτες κρατών - μελών της ΕΕ.
Πολλές χώρες της Δύσης θεωρούν υπεύθυνους για την τραγωδία τους αυτονομιστές, ενώ κατείγγειλαν τη Μόσχα ότι όχι μόνο τους στηρίζει, αλλά και ότι τους προμήθευσε με τον πύραυλο εδάφους - αέρος που κατέρριψε το αεροσκάφος.
Προς το παρόν, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει σημάδια υπαναχώρησης σε ό,τι αφορά το ουκρανικό ζήτημα και οι αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι η απάντηση της Μόσχας στς αυστηρότερες κυρώσεις.
* Αργότερα, το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε με τη σειρά του κυρώσεις κατά τριών ρωσικών τραπεζών και ενός κρατικού ναυπηγείου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr