Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με τίτλο "Μπριζόλες 200 δολαρίων, καφές 30 δολαρίων; Γιατί κάποιες τροφές θα ακριβύνουν πάρα πολύ" ($200 Steaks, $30 Coffee? Here's Why Some Foods Could Get Vastly More Expensive), το Business Insider προβλέπει το... μέλλον από έξι βασικά τρόφιμα και το πόσο ενδέχεται αυτά να κοστίζουν τα επόμενα χρόνια.
Λαμβάνοντας υπόψιν κυρίως οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και συνυπολογίζοντας πως η έλλειψη κάποιων ειδών, αυτομάτως μειώνει την προσφορά τους, καταλήγει στο συμπέρασμα πως καφές, σοκολάτα, δημητριακά, μέλι, αβοκάντο και μοσχαρίσιο κρέας στο μέλλον θα κοστίζουν...χρυσάφι.
Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει κι από το ακόλουθο διάγραμμα:
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη αυξήσει την τιμή του καφέ και μέχρι το 2020 θα την ανεβάσει ακόμα περισσότερο. Η παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία -η χώρα του καφέ- επιδρά αρνητικά σε όλη την παγκόσμια αγορά.
- Κατά 30% πιο ακριβά θα πληρώνουμε στο σούπερ μάρκετ τα δημητριακά το 2030, καθώς παράγονται από υλικά που ολοένα και περισσότερο γίνονται δυσεύρετα στη φύση.
- Η σοκολάτα εμπίπτει στην κατηγορία της αυξημένης ζήτησης, ειδικά από την αγορά της Κίνας, με αποτέλεσμα να τιμάται κατά 2,8% πιο ακριβά από ότι προηγουμένως.
- Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση της τιμής του βοδινού κρέατος, με την ξηρασία να προκαλεί κι εδώ αλυσιδωτά προβλήματα.
- Μείωση κατά 30%, παγκοσμίως, σημειώνεται και στον αριθμό των αποικιών μελισσών. Τούτο σημαίνει ότι παράγεται λιγότερο μέλι, άρα αυτό που διατίθεται προς κατανάλωση κοστίζει περισσότερο από ότι πρόσφατα.
- Οι δραστικές αλλαγές στο κλίμα επιδρούν και στην αγορά των αβοκάντο. Η Καλιφόρνια που παράγει το 95% των αβοκάντο που διατίθενται στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, άρα και μείωσης της παραγωγής.