Το Μπουένος Άιρες βρίσκεται σε μια νομική μάχη 12 ετών με τους πιστωτές οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2002 σε ομόλογα ύψους 100 δισ. δολαρίων.
Το μακρύ αδιέξοδο στα δικαστήρια των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές καθώς η οικονομία της έχει «κολλήσει», ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών έχουν βουτήξει.
Το δεύτερο εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε χθες να άρει την αναστολή της απόφασης του δικαστή Τόμας Γκρίσα, με την οποία απαγορευόταν η πληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής από αμερικανικές τράπεζες, εκτός εάν η χώρα πλήρωνε 1,33 δισ. δολάρια σε hedge funds που δεν είχαν δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων τους.
«Η άρση της αναστολής από το δεύτερο εφετείο καθιστά αδύνατο να προχωρήσουμε στην επόμενη πληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους στη Νέα Υόρκη και δείχνει την πλήρη έλλειψη βούλησης για διαπραγμάτευση με διαφορετικούς όρους από αυτούς που αποφάσισε ο δικαστής Γκρίσα», είπε το υπουργείο οικονομικών της Αργεντινής σε ανακοίνωσή του.
«Η απαίτηση ίσης μεταχείρισης (pari passu) εμποδίζει την Αργεντινή να καταβάλει στις 30 Ιουνίου τα τοκομερίδια στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της, εκτός αν πληρώσει ταυτόχρονα όλα τα ποσά που ζητούν τα vulture funds, τα οποία μπορεί να φθάσουν συνολικά τα 15 δισ. δολάρια», τονίζει το υπουργείο.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το μισό των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής.
Μία τεχνική χρεοκοπία δεν θα συμβεί αμέσως στις 30 Ιουνίου, επειδή η κυβέρνηση έχει μία περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν προχωρήσει κάτι τέτοιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr