Ανεξάρτητα απ΄αυτό, η Άγγελα Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει άμεση επαφή ανάμεσα στη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση «προκειμένου να επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα». Η γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκε όπως περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναπτυχθούν στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Κυριακή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η καγκελαρία.
«Μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία κατά τη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα , συνέχισε η Μέρκελ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της. Ο Πούτιν «έκρινε την πρωτοβουλία αυτή θετική. Δέχθηκε να δώσει σχετικές οδηγίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών (Σεργκέι) Λαβρόφ», συνεχίζει το ανακοινωθέν. Επίσης, η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε την επέμβαση ρώσων στρατιωτών το Σάββατο σε ένα χωριό στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Χερσώνας, πέρα από τα όρια της χερσονήσου της Κριμαίας.
Περίπου 80 στρατιώτες, ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας και στην υπόλοιπη Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Κριμαίας, που τάσσεται υπέρ της Μόσχας και επιθυμεί την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία έπειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε πως δεν επρόκειτο για ρώσους στρατιώτες αλλά φιλορωσικές πολιτοφυλακές αυτοάμυνας που έλαβαν θέση για να αποτρέψουν την «καταστροφή ενός σταθμού διανομής αερίου».
Εν τω μεταξύ, οι διοικητές των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας συμφώνησαν ότι οι ουκρανικές βάσεις δεν θα αποκλείονται έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ίγκορ Τενιούχ. Οι βάσεις αυτές που έως τώρα ήταν αποκλεισμένες από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις, και ο ανεφοδιασμός των οποίων είχε καταστεί δύσκολος, θα μπορούν στη διάρκεια της περιόδου αυτής να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους, πρόσθεσε ο υπουργός τον οποίο επικαλείται ο πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ουκρανία.
Στις 21 Μαρτίου η Δούμα, η ρωσική Κάτω Βουλή, αναμένεται να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου που αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αντικείμενο του δημοψηφίσματος που διεξάγεται σήμερα στην ουκρανική χερσόνησο. Την ίδια ημέρα η Ουκρανία ελπίζει ότι θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσής τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr