Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του NSF Δείκτες Επιστήμης και Μηχανικής, ο αριθμός των κινεζικών επιστημονικών δημοσιεύσεων αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 15% από το 2001 έως το 2011, οπότε έφτασε το 11% του παγκόσμιου συνόλου.
Επιπλέον, οι επενδύσεις της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών αντιστοιχούσαν το 2011 σε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων επενδύσεων για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), οι οποίες έφταναν τα 1,435 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο των ΗΠΑ ήταν μικρότερο.
Σύμφωνα όμως με τον Ντένις Σάιμον, ειδικό σε θέματα κινεζικής επιστήμης και καινοτομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η αύξηση των δημοσιεύσεων δεν δείχνει να συνοδεύεται από αντίστοιχη άνοδο στην ποιότητά τους.
Όπως επισημαίνει ο Σάιμον στο Νature.com, ο αριθμός των βιβλιογραφικών παραπομπών που οδηγούν σε κινεζικές δημοσιεύσεις έχει πέσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις επιστημονικές εκδόσεις εκτός Κίνας, ένδειξη ότι η αυξημένη ερευνητική παραγωγή της Κίνας χρησιμοποιείται για εγχώρια κατανάλωση.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγός δημοσιεύσεων με υψηλό αριθμό παραπομπών, λέει ο Σάιμον, «το κέντρο της δημιουργικότητας στην έρευνα παραμένει στη Δύση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr