Ζητά αναθεώρηση μνημονίων μετά από επαναϋπολογισμό πολλαπλασιαστών, παρεμβάσεις για λογοδοσία της τρόικας και αλλαγή λήψης αποφάσεων στο Eurogroup. Προτείνει επίσης να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Επιπλέον τονίζει ότι τα προγράμματα δεν ήταν κατάλληλα για να διορθώσουν ανισορροπίες 10ετιών. Παράλληλα κάνει λόγο και για έναν πολύ δύσκολο ρόλο της τρόικας.
Στην πρόταση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Ότι τα προγράμματα ήταν βραχυπρόθεσμα πρωτίστως να αποφευχθεί μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία και να σταματήσει η κερδοσκοπία για το δημόσιο χρέος.
- Ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που είχε δανείσει θα πρέπει να επιστραφούν, αποφεύγοντας έτσι μια μεγάλη οικονομική ζημία που θα στηρίζεται στους ώμους των φορολογουμένων των χωρών που παρέχουν τη βοήθεια και τη διασφάλιση των πόρων.
- Ότι αυτό απαιτεί επίσης το πρόγραμμα για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης και την αποτελεσματική μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.
- Ότι τα προγράμματα δεν ήταν κατάλληλα για την πλήρη τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που είχαν συσσωρευτεί επί δεκαετίες μερικές φορές.
Το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση του πολιτικού έργου που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των προγραμμάτων στήριξης και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι εισηγητές της έκθεσης ανέφεραν: «Παρουσιάσαμε το έργο μας δημόσια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.
Τώρα διαμέσου των ακροάσεων και των επισκέψεών μας στις χώρες (οι οποίες βρίσκονται) σε προγράμματα στήριξης, εμείς και οι συνάδελφοί μας ευρωβουλευτές θα διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος προκειμένου να συγκεντρώσουμε πληροφορίες ώστε να διαμορφώσουμε την όποια πρόταση για αλλαγές.
Θα λάβουμε επίσης απαντήσεις σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε σε σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής.
Καλωσορίζουμε την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεισφέρει στην διαδικασία και καλούμε και άλλους, ειδικά την ΕΚΤ και το Eurogroup, να μιμηθούν το παράδειγμά της με το ίδιο πνεύμα διαφάνειας και λογοδοσίας».
Το σχέδιο αυτό αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση στις χώρες που εισήλθαν σε προγράμματα στις απαρχές της κρίσης, ενώ περιγράφει συνοπτικά τη θεσμική δομή και το περίγραμμα των οικονομικών θεμελίων στα οποία βασίστηκαν οι στόχοι που τέθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένες κατευθύνσεις για τα πεδία όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βελτιώσεις των προγραμμάτων κατά την άποψη των εισηγητών.
Το κείμενο που κατατέθηκε, σύμφωνα με την Επιτροπή, επισημαίνει πως χρειάζονται επίσης βελτιώσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά κυρίως το σε ποιον «ανήκει» η ευθύνη για τη διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων καθώς εάν δεν υπάρχει τέτοια απόδοση ευθυνών η εφαρμογή είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων λιγότερο θετικές.
Μεταξύ άλλων το Ευρωκοινοβούλιο:
- Εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνει την ανάγκη να αξιολογηθεί αν έχουν ενημερωθεί τα εθνικά κοινοβούλια και σημειώνει περαιτέρω τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο αυτών των πρακτικών σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών.
- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα , την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να περιλαμβάνουν εκτενείς παρεμβάσεις στα συστήματα Υγείας και δεν δεσμεύονται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Συνθήκες.
- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι από το 2008 η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί, επισημαίνει ιδιαίτερα την απότομη αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.
- «Εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα , παρά τις πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί».
- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα στατιστικά δεδομένα δεν ήταν πάντα διαθέσιμα με ειδική αναφορά για την Ελλάδα περί «απάτης μεγάλης κλίμακας» στις στατιστικές τα έτη που προηγήθηκαν
- Σημειώνει επίσης ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ούτε την μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και αποδοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική ύφεση η οποία έγινε εμφανής όταν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές διορθώσεις τέθηκαν σε ισχύ.
- Αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων σε όλες τις χώρες του προγράμματος από την έναρξη των αντίστοιχων προγραμμάτων παροχής βοήθειας δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και υπογραμμίζει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ , αντίθετα, έχει αυξηθεί πολύ.
- Επισημαίνει την γενικά αδύναμη δημοκρατική λογοδοσία της Τρόικα στις χώρες του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.