Η ΕΕ είχε δεσμευθεί να υιοθετήσει το 2013 νέους κανόνες που θα διεύρυναν την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε χρηματοπιστωτικούς λογαριασμούς. Στη σύνοδο, όμως, των υπουργών Οικονομικών, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο δήλωσαν ότι θα συμφωνήσουν μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώσει πρόοδο στη διαπραγμάτευση αντίστοιχων συμφωνιών με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο - χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και έχουν επίσης αυστηρές νομοθεσίες για το τραπεζικό απόρρητο.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να σπάσουν το αδιέξοδο αυτό στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι για τη λήψη αποφάσεων σε φορολογικά θέματα χρειάζεται ομοφωνία των 28 χωρών της ΕΕ. Σε συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μη συμφωνεί, έως ότου επιτευχθούν οι συμφωνίες αυτές. «Αν και έχουν υπάρξει κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις, δεν έχουμε ακόμη φθάσει το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι είναι απρόθυμος να υπογράψει την οδηγία πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη φορολογία κ. 'Αλγκιρντας Σεμέτα δήλωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με τρίτες χώρες. Παραδέχθηκε, όμως, ότι «έχουμε κάποιον δρόμο να διανύσουμε πριν να έχουμε συμφωνία».
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο - που έχουν τα πιο εχέμυθα τραπεζικά συστήματα στην ΕΕ - μπλοκάρουν επί χρόνια μία συμφωνία επί της πρότασης που έκανε η Ευρωπαική Επιτροπή το 2008 για τη διεύρυνση της ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων. Η πρόταση θα διεύρυνε την ήδη υφιστάμενη υποχρέωση ανακοίνωσης των πληρωμών τόκων σε κατοίκους της ΕΕ που έχουν λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες Οι αναθεωρημένοι κανόνες θα υποχρέωναν τις χώρες - μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις πληρωμές τόκων που γίνονται από ένα ευρύτερο σύνολο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβανομένων των θεματοφυλάκων.
Οι νέες φορολογικές συμφωνίες, οι οποίες - σύμφωνα με Ευρωπαίους πολιτικούς - μπορεί να αποφέρουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου προτάσεων κατά της φοροδιαφυγής που προωθούνται από τις πληγείσες από την οικονομική κρίση χώρες της ΕΕ για να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr