Η ιταλική κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα κέρδισε άνετα το απόγευμα της Τετάρτης την κρίσιμης σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας. 235 γερουσιαστές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα σε σύνολο 307 παρόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι έφυγαν από τα έδρανα και δεν ψήφισαν καθόλου.
Η κυβέρνηση Λέτα, περιμένει πλέον και την εμπιστοσύνη της ιταλικής Βουλής, όπου διαθέτει άνετη πλειοψηφία. Ο κ. Λέτα βγαίνει από αυτήν την πολιτική περιπέτεια ιδιαίτερα ενισχυμένος, ως προς το προσωπικό του κύρος. Οι αναλυτές θεωρούν ότι έδειξε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς δεν δέχθηκε να κάνει παραχωρήσεις και συμβιβασμούς σε σχέση με τα δικαστικά προβλήματα του Μπερλουσκόνι. Η επιτυχία του αυτή τερμάτισε κάθε συζήτηση διαδοχής στο κεντροαριστερό κόμμα.
Αταλάντευτος στην στάση να μην κάνει συμβιβασμούς στα δικαστικά θέματα του Μπερλουσκόνι, ο Λέτα τόνισε χτες (Τετάρτη) στην Γερουσία, πως «η δικαστική αυτή υπόθεση πρέπει να μείνει ξεχωριστή από την κυβερνητική δράση, καθώς η Ιταλία είναι κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική χώρα οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται, με την εξασφάλιση, βέβαια, πλήρους δικαιώματος υπεράσπισης σε κάθε πολίτη».
Αυτά ειπώθηκαν, υπό τα χειροκροτήματα μέρους των γερουσιαστών αλλά και τις αποδοκιμασίες πολλών υποστηρικτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Λέτα αναφέρθηκε και στις μελλοντικές της προτεραιότητες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία θα επιτευχθεί με την μείωση των φόρων της εργασίας και τον περιορισμό των εμποδίων που δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας.
Η επικράτηση Λέτα έφερε ικανοποίηση στις αγορές. Οι αποδόσεις των κρατικών ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 10 μονάδες βάσης, στο 4,34%, από το 4,70%, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Αβέβαιο το μέλλον της Κεντροδεξιάς και του Μπερλουσκόνι
Αντίθετα, αποδυναμωμένος βγαίνει ο Καβαλιέρε από αυτήν την πολιτική περιπέτεια, την οποία ο ίδιος προκάλεσε. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Γερουσία αυξάνει την πιθανότητα να χάσει ο Μπερλουσκόνι την έδρα του στην Γερουσία, καθώς καταδικάστηκε για έγκλημα.
Λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Φαμπρίτσιο Τσικίτο ανακοίνωσε την δημιουργία νέας ομάδας στην ιταλική βουλή από αντιφρονούντες κεντροδεξιούς βουλευτές. Σύμφωνα με τον Τσικίτο, η ομάδα αυτή απαρτίζεται από 12 βουλευτές, αλλά ενδέχεται να φτάσει τα 26 μέλη.
Υπάρχουν ακόμα και οι «αντάρτες» γερουσιαστές, που συσπειρώνονται γύρω από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο και «προστατευόμενο» κάποτε του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην σύσταση δικής τους αυτόνομης ομάδας.
Αυτό που ζητούν οι διαφωνούντες είναι να πάψουν οι δικαστικές υποθέσεις του Μπερλουσκόνι να δημιουργούν εμπόδια στη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ως προς το μέλλον του Καβαλιέρε, που παρά τα πολλά δικαστικά προβλήματα και την εκκεντρική του συμπεριφορά, κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας επί 2 δεκαετίες και υπηρέτησε 3 φορές ως πρωθυπουργός, οι απόψεις διχάζονται. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποτυχία του να ανατρέψει την κυβέρνηση και η «κωλοτούμπα» που έκανε σηματοδοτούν το πολιτικό του τέλος. Άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι γι’ αυτό, καθώς και στο παρελθόν βρέθηκε κοντά στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, αλλά κατάφερε να επανακάμψει. Επίσης θεωρούν ότι ακόμα και σήμερα, ο Μπερλουσκόνι εκφράζει μεγάλο τμήμα του ιταλικού εκλογικού σώματος.
Γιώργος Σμυρνής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr