O κ. Ραχόι δήλωσε πως ελπίζει ότι η χαλάρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν θα σταματήσει την κίνηση προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης πολιτικής και οικονομικής ενοποίησής της—μία διαδικασία που θα βοηθούσε χώρες όπως η Ισπανία, καθώς η οικονομική ισχύς της Ευρωζώνης συνολικά θα δημιουργούσε ένα δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες της.
Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία Ευρώπη η οποία θα προχωρήσει σε ακόμη στενότερη ολοκλήρωση στο τηλεφώνημα που έκανε χθες στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να τη συγχαρεί για τη «θαυμάσια», όπως τη χαρακτήρισε, νίκη της στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.
Ορισμένα στελέχη στο κόμμα της κας Μέρκελ και σε άλλα κόμματα, που μπορεί να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό της, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση», αλλά ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι είναι «εύλογα ικανοποιημένος» ότι το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει, αν και βραδύτερα απ' ότι ο ίδιος θα ήθελε.
Η ισπανική οικονομία —η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης— υπέστη μεγάλο πλήγμα το 2008, όταν έσπασε η φούσκα στην αγορά της ακίνητης περιουσίας, συμπαρασύροντας μεγάλο μέρος του τραπεζικού της συστήματος και εγείροντας αμφιβολίες για το αξιόχρεο της χώρας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, μετά από μία σύντομη ανάκαμψη το 2010 και 2011, συρρικνώθηκε 7,5% την τελευταία πενταετία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνταγή που εφαρμόζει έχει αποτελέσματα και «τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο», προσθέτοντας: «Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί, οι εξαγωγές αυξάνονται και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που είχε φθάσει στο 10% του ΑΕΠ, έγινε πλεονασματικό». Ο κ. Ραχόι παραδέχθηκε ότι η πραγματική ανάκαμψη θα έρθει όταν οι Ισπανοί αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερο, οι τιμές των ακινήτων πιάσουν πάτο και το εξωτερικό χρέος της χώρας σταθεροποιηθεί.
Σημείωσε, όμως, ότι η καταναλωτική δαπάνη σταθεροποιήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες μετά τη συνεχή υποχώρησή της από την αρχή της κρίσης. Για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε ότι «είναι πιο διαφανές, πιο φερέγγυο και καλύτερα κεφαλαιοποιημένο» από πέρυσι, όταν η Ισπανία πήρε ένα δάνειο για τη διάσωσή του ύψους 41,3 δις. ευρώ από την ΕΕ. «Αν με ρωτάτε σήμερα, θα έλεγα ότι η Ισπανία δεν θα χρειασθεί να επεκτείνει το (πρόγραμμα διάσωσης) στο 2014», δήλωσε ο κ. Ραχόι.
Το ισπανικό ΑΕΠ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 0,1% έως 0,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, είπε, δίνοντας την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η Ισπανία επέστρεψε στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση σε σχέση με το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου σημαίνει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% σε ετήσια βάση.
Η ισπανική οικονομία θα σημειώσει ένα ρυθμό ανάπτυξης 0,5% έως 1% το 2014, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, επιτρέποντάς την να αρχίσει να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης σε διατηρήσιμη βάση. «Δεν θέλω να αποτολμήσω προβλέψεις», είπε, για το πόσο χρόνο θα πάρει η μείωση της ανεργίας που φθάνει στο 26,3%, προσθέτοντας ότι «οι βελτιώσεις θα έρχονται λίγο - λίγο».
Ο κ. Ραχόι θεωρεί ότι οι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία που έκανε πέρυσι η κυβέρνησή του θα αποδειχθούν αρκετές για να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ΔΝΤ ανάφερε ότι τα κέρδη στην απασχόληση θα είναι «περιορισμένα» χωρίς μία ακόμη ελαστικότερη αγορά εργασίας, ενώ ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε περαιτέρω αλλαγές, αν αυτές είναι δικαιολογημένες.
Αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας, σημείωσε ότι οι Ισπανοί έχουν ήδη υποστεί τα πιο δύσκολα, τις μειώσεις των δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που αποφάσισε η κυβέρνησή του τον Δεκέμβριο του 2011. Σημείωσε, όμως, ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει δύο νέες προσαρμογές την Παρασκευή: Από το επόμενο έτος, δεν θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις αυτόματα με βάση τον πληθωρισμό, όπως και πολλές από τις καθοριζόμενες από το κράτος τιμές, περιλαμβανομένων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και των διοδίων. Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, πρόσθεσε, είναι η ανεργία και η έλλειψη πιστώσεων για να αυξηθούν οι δαπάνες των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι έχει δύο χρόνια για να δείξει στους Ισπανούς ψηφοφόρους ότι η οικονομία κινείται. «Αν ο κόσμος δει ότι αυτά που κάναμε έχουν φέρει αποτελέσματα και επίσης δει ότι αυτά έχουν δημιουργήσει μία σταθερή βάση για το μέλλον, νομίζω ότι είμαστε σε μία κατάσταση για να ανακάμψουμε», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αλλά δεν μπορεί να κυβερνάς μία χώρα σκεπτόμενος κάθε ημέρα αν θα σε ψηφίσει ο κόσμος ή όχι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr