Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , ηγέτης του κόμματος, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ αλλά και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ θα ηγηθούν των συνομιλιών για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τη στάση που θα κρατήσει στο εξής το κόμμα τους.
Φυσικά, η Μέρκελ θα μετάσχει στις συζητήσεις από θέση ισχύος όμως οι Σοσιαλδημοκράτες γνωρίζουν καλά πως αποτελούν τον μόνο ισχυρό εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο και για το λόγο αυτό θα διεκδικήσουν ανταλλάγματα για να πουν τελικά το "ναι", όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.
Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης θα καθορίσουν και το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί. Τι μπορεί να προκύψει από τη διαπραγμάτευση; Κάποιοι ελπίζουν σε μια έστω και μικρή διαφοροποίηση του μείγματος με περιορισμό της λιτότητας και μεγαλύτερη έμφαση σε αναπτυξιακές επιλογές. Εντός δε Γερμανίας θα επιδιωχθεί αύξηση της φορολόγησης των υψηλότερων εισοδημάτων με παράλληλη αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Τα αποτελέσματα
Με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) να λαμβάνουν 41,5% των ψήφων ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 02:34 (ώρα Ελλάδας), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.
Εκτός Βουλής έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυση τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.
Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τόσο η Μέρκελ, όσο και το SPD απέφυγαν να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους για τις επόμενες κινήσεις.
Η Μέρκελ, η οποία θα είναι πανίσχυρη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, επιφυλάχθηκε για τις επόμενες κινήσεις τονίζοντας ότι αυτό θα κριθεί στα όργανα του κόμματος. Πάντως, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης δήλωσε ότι είναι "προφανές" ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
Τόνισε ότι αναμένει να διεξαχθεί συζήτηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας.
Ο Στάινμπρουκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, αν και όπως τόνισε θα προτιμούσε να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Ο αρχηγός των Πράσινων ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα της Μέρκελ, καθώς κάτι τέτοιο θα τους καθιστούσε απλούς κομπάρσους.
Τι θέλουν οι ψηφοφόροι
"Ναι" σε Μεγάλο Συνασπισμό" Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το ZDF. Το 36% των ψηφοφόρων προτιμούσε συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμούσε κυβέρνηση SPD- Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD- Πρασίνων- Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.
Ικανοποίηση Μέρκελ - Σοκ στους Φιλελεύθερους
Σε σύντομο χαιρετισμό της προς τους φίλους του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί στα αρχηγεία του CDU, η Άγγελα Μέρκελ -εμφανώς χαρούμενη- εξέφρασε την ικανοποίηση της για το αποτέλεσμα, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες της και κάλεσε το πλήθος να γιορτάσει απόψε καθώς από αύριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το πως θα σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. "Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα", δήλωσε, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του SPD συνεχάρη την Μέρκελ για την εκλογική της νίκη. "Με την Μέρκελ, CDU και CSU γνώρισαν μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε δίκαιοι και τους συγχαίρουμε", είπε.
Για τους Φιλελεύθερους, τον παραδοσιακό εταίρο του CDU, το 4,8% προκαλεί σοκ και για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας δεν θα εκπροσωπείται στην επόμενη Βουλή. Τη Δευτέρα μετά την ιστορική αποτυχία του FDP να μπει στην Bundestag, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φιλίπ Ρέσλερ, παραιτήθηκε.
Η μάχη για τους Φιλελεύθερους κρίθηκε στο κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης -εκλογική περιφέρεια του Σόιμπλε- και στην οποία σημειώθηκαν μετακινήσεις ψηφοφόρων από τους Φιλελεύθερους στο CDU. Με 56,2%, ένα ποσοστό-ρεκόρ για την ίδια, εξελέγη η Μέρκελ και στην περιφέρειά της, το Μεκλεμβούργο- Δυτική Πομερανία. Την ίδια ώρα, το CDU απέκτησε για πρώτη φορά μουσουλμάνα βουλευτή, την Τζεμιλέ Γιουσούφ στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Φίλιπ Ρέσλερ συγκέντρωσε στην εκλογική του περιφέρεια, το Ανόβερο, μόλις 2,6% των ψήφων.
Η αντίδραση των ΜΜΕ
Διθυραμβικοί για την Άγκελα Μέρκελ και τη θριαμβευτική νίκη του κόμματός της είναι είναι οι τίτλοι των περισσοτέρων γερμανικών ΜΜΕ.
"Μέρκελ/ Ρεπούμπλικ" τιτλοφορεί το σχόλιο του στο Spiegel ο Roland Nelles που μιλάει για προσωπική μεγάλη επιτυχία της καγκελαρίου. "Μέρκελ: πιο ισχυρή από ποτέ" ο τίτλος της Bild.de. "Είναι προσωπικός θρίαμβος της Μέρκελ" γράφει η Die Zeit. "Ένωση λίγο πριν απόλυτη πλειοψηφία" λέει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η Mannheimer Morgen: "Η καγκελάριος χαίρει της μεγάλης εμπιστοσύνης των πολιτών οι οποίοι δεν θέλουν πειράματα. Θέλουν τη Μέρκελ να τους οδηγήσει και στο μέλλον με ασφάλεια εν μέσω της ευρωκρίσης, να τους δώσει το καθησυχαστικό συναίσθημα ότι με την ίδια η χώρα βρίσκεται σε καλά χέρια". "Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Άνγκελα Μέρκελ", διερωτάται η Mitteldeutsche Zeitung; «Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία είχε μια καλή οικονομική ανάπτυξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε ακόμη περισσότερο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, όπως και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης".Η Nürnberger Nachrichten: "Το ότι υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότατα να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία όπως ο Χ. Ζέεχοφερ στη Βαυαρία, μάλλον δεν το περίμενε η καγκελάριος ούτε στα πιο τρελά της όνειρα. Κι όμως, το φαινομενικά αδιανόητο έγινε πιθανό". Η Frankfurter Rundschau: "Αυτό που έζησε η Α. Μέρκελ τη βραδιά των εκλογών, ήταν μάλλον η πιο γλυκιά αγωνία στον πολιτικό της βίο. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι η απόλυτη πλειοψηφία ήταν ο διακαής πόθος της Μέρκελ". Η Westfälische Nachrichten: "Η 22α Σεπτεμβρίου έφερε την καταστροφή για τους Φιλελεύθερους. Διακυβεύεται πλέον η πολιτική τους ύπαρξη".
Και στον υπόλοιπο διεθνή Τύπο τα σχόλια εστιάζουν στην προσωπική επιτυχία της Μέρκελ:
Για "μεγάλη προσωπική νίκη της Μέρκελ" κάνει λόγο το Reuters αλλά και η Monde. Για "ιστορική ήττα των φιλελευθέρων" μιλάει η WSJ. "Πάει για τρίτη θητεία η Μέρκελ" λένε οι NYT, "Κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία" η Μέρκελ τονίζουν οι FT, "Η μεγαλύτερη νίκη από την ενοποίηση του Χέλμουτ Κολ" σχολιάζει το Bloomberg, "Η Μέρκελ πανηγυρίζει"σημειώνει το BBC.
«Η Μέρκελ αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία» είναι ο τίτλος της ισπανικής κεντροαριστερής εφημερίδας El Pais, η οποία κάνει λόγο για ένα «χωρίς προηγούμενο αποτέλεσμα από την εποχή του καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ (CDU) πριν από 50 χρόνια». Η κεντροδεξιά El Mundo αναφέρεται σε μια «ιστορική νίκη». «Θρίαμβος της Μέρκελ, η οποία ελπίζει να κυβερνήσει μόνη», γράφει η συντηρητική ABC. Για την ιταλική Corriere della Sera, η νίκη της 'Αγκελα Μέρκελ είναι «ιστορική», ενώ η Stampa αναφέρει ότι η Γερμανία «έστεψε την 'Αγκελα Μέρκελ».Στη Βρετανία, η συντηρητική Daily Mail εκτιμά ότι εξασφαλίζοντας μια τρίτη θητεία η Μέρκελ «έγινε η (Μάργκαρετ) Θάτσερ της Γερμανίας».Στη Γαλλία, η Le Figaro χαιρετίζει «το θρίαμβο της Μέρκελ»:«Με πάνω από το 42% των ψήφων, η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πολύ κοντά χθες στην εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των εδρών της Μπούντεσταγκ», γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Θριαμβευτική», είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.«Η Μέρκελ κερδίζει με απόλυτη πλειοψηφία», γράφει η πορτογαλική οικονομική εφημερίδα Jornal de negocios όπως και η Diario de Noticias, η οποία τονίζει ότι «τα τηλεοπτικά δίκτυα δίνουν μια απόλυτη πλειοψηφία στο CDU της 'Αγκελα Μέρκελ».«Η Μέρκελ κερδίζει μια τρίτη θητεία, αλλά οι φιλελεύθεροι βγαίνουν από το Κοινοβούλιο», γράφει μια άλλη μεγάλη οικονομική εφημερίδα, η Diario economico. Η εφημερίδα Correio da Manhal έχει τον τίτλο «επανεξελέγη η 'Αγκελα Μέρκελ».Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica υπογραμμίζει ότι «ο θρίαμβος της Μέρκελ» συνοδεύεται από τον αποκλεισμό των αντι-ευρώ και των φιλελευθέρων από το κοινοβούλιο.
«Ο θρίαμβος αυτός είναι μια καταστροφή για τους φιλελεύθερους εταίρους της στην κυβέρνηση, το FDP, το οποίο έπεσε σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο», γράφει η κεντροαριστερή αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τονίζει ότι «για να παραμείνει καγκελάριος, η 'Μutti' (Μαμά) έχει ανάγκη από έναν ευρύ συνασπισμό με τους σoσιαλδημοκράτες που εξασφάλισαν το 26%». Για τη βρετανική εφημερίδα The Financial Times, η προοπτική ενός συνασπισμού θέτει το κόμμα της κας Μέρκελ ενώπιον ενός «μεγάλου διλήμματος». Τα ιδανικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «θα συγκρουστούν με την κα Μέρκελ για να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της λιτότητας».«Είναι ένας θρίαμβος που μπορεί να καταλήξει σε πικρία», προειδοποιεί από την πλευρά της η αυστριακή Die Presse (συντηρητική). «Ο θρίαμβος της Μέρκελ έγινε σε βάρος του εταίρου της του κυβερνητικού συνασπισμού. Το φιλελεύθερο κόμμα κατέρρευσε. Και εάν η 'Αγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη, τα περιθώρια ελευθερίας της θα στενέψουν». Τέλος, η επίσημη ρωσική εφημερίδα Rossiiskaia Gazeta χαιρετίζει τον αγώνα της Μέρκελ «η οποία πολέμησε για κάθε ψήφο».
Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη την καγκελάριο Μέρκελ για τη νίκη του κόμματός της στις εκλογές και την προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι για συνομιλίες μόλις σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία. Ολάντ και Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν "τη στενή συνεργασία τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις για την οικοδόμηση της Ευρώπης".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ συνεχάρη την καγκελάριο Μέρκελ για τη νίκη της. "Είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία, με τη νέα κυβέρνησή της, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και την συμβολή της στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρηνικής κι ευημερούσας, στην υπηρεσία όλων των πολιτών της ΕΕ", τόνισε.
Το πρώτο μήνυμα της Μέρκελ στην Αθήνα
Μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος των γερμανικών εκλογών. "Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε πρόωρα τη μεταρρυθμιστική πίεση", τόνισε, ενώ αναφερόμενη στην προοπτική ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, είπε: "Στο βαθμό που γνωρίζω τι θα κοστίσει κάτι θα το πω, αλλά δεν πρόκειται να πω προκαταβολικά κάτι που δεν μπορώ να προβλέψω".
Ερωτηθείσα για το ποιος ήταν ο λόγος που το CDU δεν μίλησε -προεκλογικά- τόσο ξεκάθαρα για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, η Μέρκελ είπε πως δεν γινόταν το κόμμα της να υποκριθεί πως το θέμα της χώρας μας αποκλείεται να ξαναέρθει στην επικαιρότητα και πρόσθεσε:
"Ο υπουργός Οικονομικών το είπε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2012. Αν δείτε τα πρακτικά της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής και της επιτροπής για την Ευρώπη. Το είπε στη γερμανική Βουλή. Ίσως μετά να ξεχάστηκε αλλά, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει το ξαναείπε τον Αύγουστο και συζητήθηκε στα μέσα.
Οι ψηφοφόροι γνώριζαν επακριβώς. Κατά πόσον τώρα θα μας ωφελούσε από άποψης ευρωπαϊκής πολιτικής να κάναμε σαν να μην ξέραμε ότι το θέμα της Ελλάδας θα μπορούσε να ξανάρθει στην ημερήσια διάταξη δεν το γνωρίζω, αλλά, αυτό είναι αδιάφορο.
Πάντα μιλούσαμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε γι' αυτό που μπορούμε να προβλέψουμε. Δεν μπορώ να μιλήσω γι' αυτό που δεν μπορώ να προβλέψω και δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε πρόωρα τη μεταρρυθμιστική πίεση".
Τι λένε οι αναλυτές
Το ενδεχόμενο της απόλυτης πλειοψηφίας για τη Μέρκελ, τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες και φυσικά τα σενάρια που υπάρχουν για την επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης σε πολιτικό επίπεδο και τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών σχολιάζουν Γερμανοί αναλυτές.
Ο Κάρστεν Κοσμίντερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου επισήμανε ότι «η Μέρκελ θα πρέπει να δίνει πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε όσα λένε στελέχη του δικού της κόμματος, για παράδειγμα εκείνα που είχαν ψηφίσει εναντίον των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας στην Μπούντεσταγκ, και ειδικά σε όσα λένε τα στελέχη της CSU, που θα προβάλει μεγάλες απαιτήσεις μετά τη νίκη της στη Βαυαρία».
Ο Μίχαελ Χάιζε, στέλεχος της ασφαλιστικής Allianz, επισήμανε ότι «Δεν περιμένω να δούμε πυροτεχνήματα στο χρηματιστήριο, διότι η Ένωση δεν υποσχέθηκε μεγάλες μεταρρυθμίσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε προβληματικά πεδία όπως η τόνωση των επενδύσεων, η παιδεία και η μεταστροφή στην εναλλακτική ενέργεια. Για τις αγορές, πάνω από όλα σημασία έχει να υπάρξει άμεσα ένα σαφές αποτέλεσμα και η σύσταση μιας κυβέρνησης με σαφείς προθέσεις».
Ο Ούλριχ Κάτερ, στέλεχος της τράπεζας Dekabank, σημείωσε ότι «είναι πιθανές διάφορες κυβερνητικές συμμαχίες, αλλά το βέβαιο είναι ότι η Γερμανία θα παραμείνει πολιτικά σταθερή και θα υπάρξει πολιτική συνέχεια. Έτσι, αυτό που περίμεναν οι αγορές (όσον αφορά τις εκλογές) επιβεβαιώνεται. Οι αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν θετικά την πιθανότητα ενός «μεγάλου συνασπισμού» (συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών). Ένας τέτοιος συνασπισμός δεν θα αλλάξει τίποτα όσον αφορά τις βασικές γραμμές της (γερμανικής) πολιτικής έναντι της Ευρώπης. Η επίδοση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα πυροδοτήσει κάποιον εκνευρισμό στις αγορές, αλλά αυτός θα υποχωρήσει γρήγορα, διότι η ευρωπαϊκή πορεία της Γερμανίας παραμένει σταθερή».
Ο Κάρστεν Μπρέσκι της ασφαλιστικής ING σχολίασε ότι «Θα υπάρξει ένας μεγάλος συνασπισμός, που θα είναι σημαντικά καλύτερος. Θα σημάνει περισσότερες επενδύσεις στο εσωτερικό, λόγω των θέσεων του SPD. Πιθανόν θα θεσπιστεί κατώτερος μισθός. Η Μέρκελ θα μας δείξει ποιο είναι το όραμά της για την Ευρώπη. Έχει μια εξαιρετικά ισχυρή εντολή, είναι η νικήτρια αυτών των εκλογών και έχει πει ότι δεν θα συνεχίσει. Θα μπορούσε λοιπόν να μας παρουσιάσει το όραμά της. Και εάν υπάρξει μεγάλος συνασπισμός, αυτό θα μπορούσε να κάνει να εξασθενήσει η φωνή του AfD στην Μπούντεσταγκ».
Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της τράπεζας Berenberg σχολίασε ότι «παραμένει ασαφές ποια θα είναι η κυβέρνηση της οποίας θα ηγηθεί η καγκελάριος Μέρκελ στην τρίτη της θητεία».
Ο Κέρστιν Ντούμε της εταιρίας συμβούλων FTI Consulting επισήμανε ότι «ο μεγάλος συνασπισμός θα ταίριαζε με το πολιτικό στιλ της Μέρκελ, το οποίο βασίζεται στη συναίνεση, αλλά ασφαλώς θα είναι δυσκολότερο από ό,τι την περίοδο 2005-2009. Όταν έπληξε η κρίση την ΕΕ, ο μεγάλος συνασπισμός είχε αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας, σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό. Η Γερμανία είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολύ ασθενέστερες δυνάμεις υπέρ της πειθαρχίας ώστε ο συνασπισμός να λειτουργήσει ομαλά. . . Δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις πολιτικές της Μέρκελ έναντι της ευρωζώνης».
Ο Γκέρο Νόιγκεμπάουερ, καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στάθηκε στο ότι «είναι μια ξεκάθαρη νίκη για την Μέρκελ, αλλά η ισχύς της AfD δείχνει ότι δεν μπόρεσε να διατηρήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους στο δικό της στρατόπεδο. Από εκεί προέρχονται οι περισσότερες ψήφοι για την AfD — (την δεξιά και) την άκρα δεξιά. Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν, φαίνεται ότι οδεύουμε προς άλλη μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού"».
Ο Κάρστεν Νίκελ της εταιρίας συμβούλων Teneo στάθηκε στο ότι «ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να μιλάει περί του τέλους των πολυσυλλεκτικών κομμάτων πλέον. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη για την Μέρκελ».
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr