Σε διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς που απηύθυνε από τον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αφού ενημερωθούν για τα γεγονότα, οι βουλευτές θα συμφωνήσουν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τί θα πράξει αν οι βουλευτές πουν "όχι", ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει.
Στο διάγγελμά του, ο Ομπάμα τόνισε την ευθύνη των ΗΠΑ ως "η αρχαιότερη Δημοκρατία" να προασπίσουν την διεθνή νομιμότητα, ώστε να μην μείνει κενό γράμμα η απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων, ενώ περιέγραψε με μαύρα χρώματα την πολύνεκρη επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, τονίζοντας ότι μετά από αυτό "ο κόσμος δεν μπορεί να κοιμάται" και μιλώντας για "επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια". Χαρακτηριστικά ανέφερε πως πρόκειται για τη "χειρότερη επίθεση του 21ου αιώνα".
Σημείωσε ότι ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έλαβε την απόφαση για στρατιωτική δράση και ότι είτε σήμερα, ή αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον άλλο μήνα εκδηλωθεί η επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Ανέφερε πως συζήτησε το θέμα με τους ηγέτες του Κογκρέσου και όλοι συμφώνησαν ότι όταν επιστρέψουν τα μέλη του από τις διακοπές την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα και θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία.
Υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα των ΗΠΑ για επίθεση, σημειώνοντας πως στρατιωτικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις προκειμένου να τιμωρήσουν τον Άσαντ και να δώσουν ένα "μάθημα" στο καθεστώς του Ιράν.
Επανέλαβε πως η επίθεση θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνει χερσαία επέμβαση, όπως έγινε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθησυχάζοντας το κοινό για το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής εμπλοκής χωρίς τέλος.
Δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα και ότι θα προχωρήσουν έστω και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Διευκρίνισε δε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το διάγγελμα Ομπάμα σηματοδοτεί ένα "βήμα πίσω" από τα αρχικά σχέδια για άμεση επίθεση στη Συρία, ενώ κρίνεται πως κομβικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της Βρετανίας να μη συμμετέχει και οι αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ για την σκοπιμότητα της επίθεσης και κατά πόσο υπάρχουν τα μέσα για να έλθει σε πέρας.
Έξω από τον Λευκό Οίκο, εκατοντάδες διαδηλωτές, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, ενώ ο πρόεδρος μιλούσε.
Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου. "Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου" είπε.
Επιβεβαιώνει την συμμετοχή του ο Ολάντ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ - ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του πριν το διάγγελμα Ομπάμα - διαβεβαίωσε εκ νέου ότι έχει αποφασίσει η χώρα του να λάβει μέρος στην τιμωρία της Συρίας, αλλά αντιμετωπίζει πιέσεις να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επέμβασης σε ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση.
Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος ανέφερε: "Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ - και άλλους οι οποίοι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα - ότι τα εγκλήματα αυτά είναι απαράδεκτη και όσοι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες θα λογοδοτήσουν", ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Όμως ο Ολάντ δέχεται όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Δημοσκόπηση κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους σε στρατιωτική δράση στη Συρία. Ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει τρωθεί εξαιτίας της κρίσης, είχε δει την εικόνα του να βελτιώνεται μετά την απόφασή του να στείλει τον Ιανουάριο τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στο Μαλί, όπου απώθησαν ισλαμιστές αντάρτες.
Τα δύο τρίτα των πολιτών στη Γαλλία είχαν ταχθεί υπέρ εκείνης της στρατιωτικής επέμβασης.
"Με το δάκτυλο στη σκανδάλη"
Ο συριακός στρατός "έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι. Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας "είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια".
Νωρίτερα ανώτατος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι η Δαμασκός περιμένει "επίθεση ανά πάσα στιγμή" και πρόσθεσε ότι είναι "επίσης έτοιμη να ανταποδώσει ανά πάσα στιγμή". "Αυτή η αδικαιολόγητη επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ηθική, ούτε με το διεθνές δίκαιο".
Ως και τρεις εβδομάδες το πόρισμα του ΟΗΕ
Η πλήρης ανάλυση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους ειδικούς του ΟΗΕ στα χημικά οι οποίοι ερεύνησαν την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της περασμένης εβδομάδας στη Συρία ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε ο οργανισμός.
Η ομάδα, στην οποία μετείχαν εννέα ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τρεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έφθασε στην έδρα του πρώτου στη Χάγη το απόγευμα από τη Συρία.
Εκπρόσωπος του ΟΗΕ απέρριψε τις πληροφορίες ότι ο οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία κι επισήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην καθημαγμένη από την εμφύλια σύρραξη χώρα θα συνεχιστεί.
"Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια" ανέφερε ο Μάρτιν Νεσίρσκι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr