Το ενδιαφέρον είναι ότι με αναλυτικό ρεπορτάζ των Sabine Kinkartz/Γιάννη Παπαδημητρίου η DW αναδεικνύει αυτήν σημαντική παράμετρο της γερμανικής πολιτικής ζωής σε μια χώρα, άλλωστε που Siemens "μεγαλούργησε".
Σημειώνεται ότι τα διάφορα Lobby λειτουργούν νόμιμα στις ΗΠΑ, αποτελώντας βασικούς πυλώνες της δημόσιας σφαίρας, ενώ αντίσοιχα καταγεγραμμένα είναι και στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο της έκθεσής της η ΜΚΟ Lobby Control προειδοποιεί: τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα έχουν παρεισφρήσει στο Βερολίνο και επηρεάζουν τη διαβούλευση για την ψήφιση νόμων σε βαθμό ανησυχητικό για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.
Τα παραδείγματα είναι πολλά: ένας υπουργός που από την καγκελαρία θέλει να μεταπηδήσει στο λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας. Βουλευτές, οι οποίοι, παράλληλα με το λειτούργημά τους, εργάζονται σε ομάδες συμφερόντων επί πληρωμή. Πολιτικά κόμματα, τα οποία τεμαχίζουν τις δωρεές που δέχονται σε μικρότερα ποσά, ώστε να μην φτάνουν στο όριο εκείνο που θα απαιτούσε τη δημοσιοποίηση των δωρητών.
Δημιουργία «μητρώου λόμπι»
Η Lobby Control ζητεί την υποχρεωτική καταγραφή τους σε ένα «μητρώο λόμπι», προσβάσιμο σε όλους. «Στη Γερμανία έχουμε μόνο εθελοντική καταγραφή» τονίζει ο επικεφαλής της οργάνωσης Ούλριχ Μύλερ και προσθέτει: «Η σχετική λίστα ουσιαστικά χρονολογείται από τη δεκαετία του εβδομήντα και θεωρείται πλέον παρωχημένη». Ο Ούλριχ Μίλερ υποστηρίζει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών (CDU), χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και φιλελευθέρων (FDP) δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και διευκρινίζει: «Το ζήτημα δεν είναι να απλώς να αποκαλύψουμε κάποια μεμονωμένα σκάνδαλα, αυτό που θέλουμε είναι να θεσπίσουμε κοινούς και δεσμευτικούς κανόνες για τις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και στα λόμπι. Δυστυχώς ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός παρέχει πλήρη ελευθερία στα λόμπι, ενώ μπλοκάρει τις προσπάθειες για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια».
Περίπλοκη νομοθεσία για «εισοδήματα από παράλληλη απασχόληση»
Ωστόσο η έκθεση καταγράφει και κάποια πρόοδο μέσα στο 2013 όσον αφορά το πάντα επίμαχο ζήτημα των εισοδημάτων από «παράλληλη απασχόληση» των βουλευτών. Η δημόσια συζήτηση για τα σχετικά έσοδα του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση σε μία κατ΄αρχήν απόφαση να δημοσιοποιούνται τα εισοδήματα αυτά. Ωστόσο η απόφαση κατατάσσει τα εισοδήματα σε δέκα κλίμακες και προβλέπει διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε μία από αυτές, κάτι που καθιστά τη διαδικασία περίπλοκη και πάντως απέχει παρασάγγας από την πρόταση της Lobb yControl για «διαφάνεια παντού» χωρίς εξαιρέσεις.
Η Lobby Control επισημαίνει ότι ακόμη και ο «μεγάλος συνασπισμός» χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών είχε αδρανήσει στο ζήτημα των λόμπι. Αντιθέτως, σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της ισχύος των οργανωμένων συμφερόντων είχε κάνει η αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων, υπενθυμίζει ο Τίμο Λάνγκε, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης για την Lobby Control: «Ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων είχε κάνει κάποια βήματα. Υπέγραψε τη διεθνή συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, χωρίς πάντως να την εντάξει στο εθνικό δίκαιο. Επίσης τροποποίησε τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Από την άλλη πλευρά όμως, στελέχη εκείνου του συνασπισμού ενεπλάκησαν σε προβληματικές πρακτικές, για παράδειγμα είδαμε πολλούς να μεταπηδούν σε ομάδες συμφερόντων αφότου απεχώρησαν από την κυβέρνηση».
Λομπίστας της Gazprom έγινε ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ...
Μεγάλη «μετεγγραφή» θεωρείται εκείνη του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίο, αμέσως μετά τις εκλογές του 2005, έγινε λομπίστας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκαζπρομ». Η Lobby Control ζητεί να καθιερωθεί για όλους τους πολιτικούς μία μεταβατική περίοδος ολίγων ετών μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, στην οποία δεν θα επιτρέπεται να εργάζονται, έτσι ώστε να μην προκαλούν συνειρμούς και υποψίες περί «σύγκρουσης συμφερόντων». Άλλωστε μία αντίστοιχη μεταβατική περίοδος ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ έχει ήδη καθιερωθεί στις ΗΠΑ και για τους πολιτικούς.
Η Κριστίνα Ντέκβιρθ, που συνυπογράφει τη φετινή έκθεση της Lobby Control, αναφέρει μία ακόμη προβληματική, κατά την άποψή της, περίπτωση: πρόκειται για τον σημερινό υπουργό «παρά τω καγκελλαρίω» Έκαρτ φον Κλάεντεν, ο οποίος στα τέλη του 2013 πρόκειται να αναλάβει το λόμπι της Daimler Benz. «Ο ίδιος μπορεί να το αρνείται, αλλά ως υπουργός συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν έναν παγκόσμιο κολοσσό όπως η Daimler. Θεωρώ παράλογο να αποκλείει κανείς τη σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση αυτή. Mία εταιρία σαν την Daimler επηρεάζεται ακόμα και από αποφάσεις που δεν έχουν σχέση ειδικώς με την αυτοκινητοβιομηχανία. Μιλάμε για τη φορολογική πολιτική, το εμπορικό δίκαιο ή ακόμη και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το ζήτημα που αποτελεί την κατ΄εξοχήν αρμοδιότητα του φον Κλάεντεν» τονίζει η εκπρόσωπος της Lobby Control.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr