To ντάμπινγκ (dumping) είναι οικονομικός όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο διεθνές εμπόριο. Έχει να κάνει με την εξαγωγή ενός προϊόντος σε άλλη χώρα σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που το ίδιο προϊόν πωλείται στη χώρα προέλευσης ή και σε τιμή κάτω του κόστους. Στόχος αυτής της κίνησης -όπως είναι προφανές- είναι να βγάλει από την αγορά τους ανταγωνιστές.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι «27» θα πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την «αλληλεγγύη» τους.
Μετά την απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλουν φόρους στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, το Πεκίνο απάντησε ξεκινώντας μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά που εισάγει από χώρες της ΕΕ, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο Κίνας-Γηραιάς Ηπείρου.
Σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναπροσανατολίσει την πολιτική διαπραγματεύσεων τους προς μια «αρχή της αμοιβαιότητας», η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει «μια κάποια αντίληψη δικαιοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές μας».
Γαλλία-Κομισιόν: Το ευρωπαϊκό κρασί δεν επιδοτείται
Για αυτό απαιτείται να υπάρχει «μια συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στα θέματα εμπορικών διαπραγματεύσεων», δεδομένου ότι, όπως είπε ο Ολάντ, «σύντομα θα εμφανιστούν και άλλα ζητήματα, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, στην οποία οι '27' θα πρέπει επίσης να απαντήσουν με ενιαία φωνή».
Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά δεν επιδοτούνται κατά την εξαγωγή τους.
«Αυτή είναι η γεωργική και αμπελουργική ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα: δεν υπάρχει καμία εξαγωγική επιδότηση» είπε ο υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.
Επίσης, το γαλλικό υπουργείο Εμπορίου καταδίκασε την απόφαση του Πεκίνου, κάνοντας λόγο για μη ενδεδειγμένη ενέργεια. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Γαλλία θα υπερασπιστεί τους παραγωγούς της.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την απόφαση αυτή. Θεωρούμε μη ενδεδειγμένο και κατακριτέο τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Παρίσι θα είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών προς την Κίνα δεν επιδοτούνται.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν ντάμπινγκ ή επιδοτήσεις στις εξαγωγές ευρωπαϊκών κρασιών προς την Κίνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.
«Καταγράψαμε την ανακοίνωση της Κίνας. Την θεωρούμε ως μια σημαντική ανακοίνωση στην οποία θα πρέπει να απαντήσουμε» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ρότζερ Γουέιτ, τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Γεωργίας, «υπάρχουν επιδοτήσεις για την παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη, όχι όμως και για τις εξαγωγές».
«Όπως όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Κίνα έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει έρευνα για τις υποτιθέμενες επιδοτήσεις εκ μέρους της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Μπαγί. «Φυσικά, θα στηρίξουμε την αμπελουργία μας κατά την έρευνα αυτή» πρόσθεσε.
Αντίδραση Κίνας για τα φωτοβολταϊκά
Η έρευνα αντιντάμπινγκ που προανήγγειλε το Πεκίνο εκλαμβάνεται ως έμμεση απειλή για πιθανή επιβολή δασμών σε προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ, ως αντίδραση στους δασμούς που επιβάλλουν οι «27» σε φωτοβολταϊκά από την Κίνα.
Η κίνηση συνοδεύεται με έκκληση του Πεκίνου για «εντιμότητα και ευελιξία» στις σχετικές διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες ήδη δέχονται πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φοβούνται έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2012 το 11,4% των εξαγωγών κρασιού από την Ευρώπη είχε προορισμό την Κίνα. Οι κυριότεροι εξαγωγείς προς την Κίνα είναι η Γαλλία (546 εκατομμύρια ευρώ), η Ισπανία (89 εκατομμύρια) και η Ιταλία (77 εκατομμύρια).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr