Η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη περίοδο δυσκολιών μετά την εξασφάλιση πακέτου διάσωσης με αντάλλαγμα την συρρίκνωση του τραπεζικού της κλάδου, είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Ο Σαρρής, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μόλις πέντε εβδομάδες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε σε συνέντευξη ότι η Κύπρος έκανε λάθη, αλλά παράλληλα οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μεταχειρίστηκαν τη χώρα με άδικο τρόπο.
"Σαφέστατα ... έγιναν λάθη. Υπήρξε υπερβολική ανάπτυξη της τραπεζικής πίστης και των κρατικών δαπανών. Αλλά δεν νομίζω ότι έπρεπε να φτάσουμε έως εδώ. Πιστεύω ότι αυτό μπορούσε να διορθωθεί χωρίς αυτή τη σεισμική επίθεση στην κυπριακή οικονομία".
Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, ο Σαρρής ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο και υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι ολοκλήρωσε το έργο του και ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στην θέση του υπουργού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για την κρίση στην Κύπρο που αναμένεται να συμπεριλάβει και την δική του θητεία ως επικεφαλής της πρώην Λαΐκής Τράπεζας.
Με αντάλλαγμα βοήθεια 10 δις ευρώ, η Κύπρος δεσμεύθηκε να εκκαθαρίσει την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της νήσου, την Λαΐκή, και επιβάλλει σημαντικό κούρεμα στους μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας Κύπρου , του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας. Και οι δύο τράπεζες, που κατείχαν μεγάλη ποσότητα ελληνικών ομολόγων, ενέγραψαν σημαντική ζημιές από το κούρεμα του ελληνικού χρέους στα τέλη του 2011. Αυτή η απόφαση, είπε ο Σαρρή, ήταν "πολύ ανόητη".
Οι διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ επισκιάστηκαν από κατηγορίες περί αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος στη χώρα, που διευκολύνει το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος. "Βασικά μας κατηγόρησαν ότι καθόμαστε και τυπώνουμε χρήμα, ενώ πολλές ξένες εταιρίες έρχονται στην Κύπρου, τους προσφέρουμε υπηρεσίες και περνάμε καλά. Νομίζω ότι αυτό είναι άδικο", είπε ο Σαρρής. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν σημαντική, καθώς έβαλε τέλος σε μια "παρατεταμένη περίοδο αβεβαιόητας που σκότωνε την οικονομία". Ο Σαρρής συμπλήρωσε όμως ότι "οι προοπτικές της οικονομίας για τους επόμενους μήνες είναι παρά πολύ δυσμενείς".
"Νομίζω ότι οι περιοριστικές συνθήκες τείνουν να αντισταθμίσουν την οποιαδήποτε αποκατάσταση εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να στηρίξει την κατανάλωση και τις επενδύσεις που στοιχεία-κλειδιά για την ανάκαμψη. Συνεπώς, αναμένουμε μια παραρεταμένη περίοδο δυσκολιών".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr