Μιλώντας στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η κυβέρνηση του παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος και κλήθηκε να αναλάβει την κατάσταση με τα δεδομένα που είχε ενώπιον της.
Χαρακτηριστικά κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι για εννέα μήνες η Κυβέρνηση Χριστόφια κράτησε μια «χρεοκοπημένη» τράπεζα (Λαϊκή) στη ζωή η οποία απορρόφησε 11 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Επισήμανε δε ότι για τα 10 δισ. ευρώ του δανείου διάσωσης επιβλήθηκαν στην Κύπρο δυσβάσταχτοι όροι και διερωτήθηκε – αφήνοντας αιχμές για την ΕΕ- πόσο σοβαρή είναι η θέση των αρχών εκείνων που επέτρεπαν σε μια τράπεζα να απορροφήσει 11 δισ. ευρώ από τον ELA.
Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική και έκανε λόγο για πρωτόγνωρες απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων που υποχρεώνουν την Κύπρο να αποτελέσει «πειραματόζωο».
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι μέσα από τη συμφωνία του Eurogroup εξασφαλίστηκε η σωτηρία του τόπου, ξεπεράστηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας και διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συμφωνία με το Eurogroup θα υπογραφεί πριν τις 4 Απριλίου και υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αφήσουμε το ευρώ» δήλωσε σο κ. Αναστασιάδης. «Με κανέναν τρόπο δεν θα πειραματιστούμε με το μέλλον της χώρας μας» τόνισε, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία διάσωσης απέτρεψε τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο ίδιος εκτίμησε πως η κατάσταση στη Μεγαλόνησο είναι «ελεγχόμενη».
Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, επισήμανε ότι θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητα του, να μειώσει τις λειτουργικές του δαπάνες, χωρίς αυτό να σημαίνει μειώσεις μισθών (σημειώνεται πως ο κύπριος πρόεδρος έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας να προβεί σε μείωση 25% του δικού του μισθού, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε την χώρα).
Για τις τράπεζες είπε πως τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν σταδιακά και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για διασφάλιση των ταμείων προνοίας και των ομάδων των πολιτών που θα πληγούν περισσότερο.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους οδήγησαν την οικονομία σε αυτή την κατάσταση, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες.
Ανάγκη επίσπευσης του μνημονίου
Ο υπουργός Εργασίας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το συμφωνημένο Μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στη σύνοδο της ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις 4 Απριλίου.
Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των άσχημων οικονομικών της κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης:
- Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές τράπεζες η εξαγορά των Κυπριακών υποκαταστημάτων
- IIF: Πιθανή η έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr