Το 2012 σηματοδότησε την πρώτη χρονια μετά το 1995, όπου δεν υπήρξε ούτε ένα τρίμηνο ανάπτυξης στην περιοχή. Και το τελευταίο τρίμηνο, το μπλοκ των 17 έπεσε ακόμη βαθύτερα στην ύφεση «χτυπώντας» το 0,6%. Και ίσως το πιο σημαντικό, η Γερμανία πλέον ζει στο... πετσί της τις συνέπειες της σκληρής πολιτικής της λιτότητας στην περιοχή, αφού εκτός του ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 0,6% στο δ' τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη απόδοση από την κορυφή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, είδε τις εξαγωγικές της επιδόσεις - τον κινητήρα της οικονομίας της – να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, αφού οι μειώθηκαν σημαντικά περισσότερο από ότι οι εισαγωγές της χώρας. Αυτό, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές μπορεί να οδηγήσει στην χαλάρωση της πολιτικής των μνημονίων, αν και το μεγάλο εμπόδιο σε όποια «διευκόλυνση» σε ότι αφορά τις αδύναμες χώρες, είναι ήταν και παραμένουν οι γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο.
Κίνδυνος εκτροχιασμού των μέτρων για τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη
Αν και η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες γύρω από την κρίση χρέους του μπλοκ, το ότι ακόμη και τα ισχυρότερη μέλη του έχουν κυριευτεί από την οικονομική δυσπραγία, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τα μέτρα μείωσης των χρεών εκτός τροχιάς, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την IHS Global Insight ακόμη και η ιδέα μία μέτριας (συνολικά) ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ, θα μπορούσε να παραμείνει άπιαστη για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της σοβαρής συρρίκνωσης στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ και η Γαλλία αντιμετωπίζει, επίσης, μία δύσκολη χρονιά.
Όπως υποστηρίζει ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, φέτος θα δούμε τα προγράμματα μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, να «παγώνουν», καθώς η πολύ αργή ανάπτυξη και η αύξηση της ανεργίας θα βαρύνουν την περιοχή με σοβαρότατες συνέπειες, οδηγώντας τους χαράσσοντες πολιτική να λάβουν σοβαρά υπόψη την ασφυκτική επίδραση της λιτότητας στην οικονομία.
Οι φόβοι για παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία είναι μεγάλοι, όπως προσθέτει, και θα το καταστήσει αδύνατο για την Ιταλία, την Ισπανία καθώς και για την Ελλάδα, να διατηρήσουν την δημοσιονομική λιτότητα.
Δύσκολη η υποχώρηση της Μέρκελ πριν από τις εκλογές
Ωστόσο, με τις γερμανικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι δύσκολο να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε πολιτικη οπισθοχώρηση στα μέτρα λιτότητας των περιφερειακών χωρών, υπό τον φόβο εξαγρίωσης των ψηφοφόρων.
Είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί η λιτότητα καθώς μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι συνδεδεμένη με τη λιτότητα, και κυρίως η γερμανική πολιτική, τονίζει ο Gabriel Stein, διευθύνων σύμβουλος της Stein Brothers.
Όπως προσθέτει, θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο για τη Μέρκελ να δώσει «σήμα» για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στις προβληματικές χώρες, πριν από τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.
Παρ 'όλα αυτά, ο Stein τονίζει πως οι αδύναμοι αριθμοί στο μέτωπο της ανάπτυξης, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια μορφή χαλαρώτερης νομισματικής πολιτικής, δεδομένων των δηλώσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την περασμένη εβδομάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr