Η μεγαλύτερη εταιρία της Φινλανδίας αναγκάζεται τώρα να συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους. Κι όμως κάτι καινούριο φαίνεται να γεννιέται. Άραγε υπάρχει ζωή μετά τη Nokia στη Φινλανδία;
Το συνέδριο Slush που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον της Φινλανδίας. Περίπου 500 εταιρίες και 200 επενδυτές συναντήθηκαν στις 21 και 22 Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο συνέδριο της Βόρειας Ευρώπης για νέες επιχειρήσεις.
Η νέα στρατηγική «συρρίκνωσης» της Nokia
Τον Ιούνιο η Nokia ανακοίνωσε τις τελευταίες της απολύσεις. 10.000 άνθρωποι παγκοσμίως θα μείνουν άνεργοι, εκ των οποίων οι 3.700 είναι κάτοικοι Φινλανδίας, ποσό το οποίο αναλογεί περίπου στο 40% του φινλανδικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας.
Τον προηγούμενο Απρίλιο, ωστόσο, η εταιρία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους εργαζομένους να ξεκινήσουν τη δική τους start-up επιχείρηση. Μέχρι στιγμής 220 καινούργιες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει από το πρώην προσωπικό της Nokia.
Στο φετινό συνέδριο Slush εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ιδέες τους στο κοινό. Μια νέα επιχείρηση που παρουσιάστηκε είναι η Jolla Mobile. Η επιχείρηση αυτή εμφάνισε το καινούριο λειτουργικό της σύστημα, το Sailfish, το οποίο φτιάχτηκε από την ομάδα που είχε δημιουργήσει το λειτουργικό σύστημα MeeGo, το οποίο και αποσύρθηκε το 2011.Ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Jolla, Μάρκ Ντίλον, που απολύθηκε πέρσι από την Nokia έχοντας δουλέψει για τη φινλανδική εταιρία 10 χρόνια στο Σαν Ντιέγκο και το Ελσίνκι δηλώνει: «Ακολουθήσαμε ένα στρατηγικό πλάνο και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε και ταλέντο και την ικανότητα να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερα προϊόντα». Η Jolla ανακοίνωσε ότι τα κινητά της θα κυκλοφορούν σε συνεργασία με ένα από τα πιο γνωστά δίκτυα τηλεπικοινωνιών της Φινλανδίας.
Στήριξη από τη φινλανδική κυβέρνηση
Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατάλαβε γρήγορα το όφελος, που θα έχει η οικονομία της χώρας, από τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στήριξε πολύ το εγχείρημα. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν επισήμανε πόσο βοήθησε στην οικονομία της χώρας η ύπαρξη της εταιρίας Nokia. To 2000 η εταιρία αντιπροσώπευε το 4% του ΑΕΠ της χώρας , ωστόσο το 2011 είχε περιοριστεί στο 0,4%. Ο κ. Κατάινεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Nokia θα παραμείνει ένας δυνατός παίκτης όχι μόνο στην αγορά της Φινλανδίας αλλά και εκτός και πρόσθεσε πως «ότι και αν συμβεί στις παραδοσιακές βιομηχανίες μας, πάντα χρειαζόμαστε και κάτι νέο. Οι νέες επιχειρήσεις είναι το μέλλον μας και είμαι σίγουρος ότι από εδώ και πέρα θα ακούσουμε πολλές επιτυχημένες ιστορίες».
Τελικά, όλα δείχνουν πως υπάρχει και θα υπάρχει ζωή μετά την πτώση της Nokia στη Φινλανδία. Άλλωστε, ουδέν κακό αμιγές καλού.Ο Μίκι Κούσι, ιδρυτής της Start-Up Sauna που είναι μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συμβουλευτική εταιρία και κάνει τη διασύνδεση επιχειρηματιών και επενδυτών, παρομοιάζει την Nokia με ένα πολύ μεγάλο δέντρο σε ένα πολύ μικρό δάσος και δηλώνει πολύ εύστοχα: «Τώρα που η Nokia δεν τα πάει και τόσο καλά , το οικοσύστημα γύρω της αναπτύσσεται. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η σημερινή πτώση της Nokia είναι το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στη χώρα μας, γιατί μας ωθεί να βρούμε νέες λύσεις και νέους τρόπους που θα μας οδηγήσουν σε ευημερία».
Επιμέλεια:
Χριστίνα Ιορδανίδου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr