Οδεύοντας προς τη 19η Σύνοδο Κορυφής από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση οι αγορές αν και κρατούν πολύ μικρό καλάθι για τις επικείμενες αποφάσεις των Ευρωπαίων, ωστόσο κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι ακόμη μία φορά η ευρωζώνη θα μείνει χωρίς λύση στην σοβούσα και ολοένα κλιμακούμενη κρίση.
Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με το Βερολίνο να δέχεται πανταχόθεν κριτική για τη σκληρή λιτότητα που επιμένει να επιβάλλει σε αντάλλαγμα με τα δισ. που δίνε στις διασώσεις των αδυνάτων. Από την άλλη πλευρά, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία θα δώσουν σκληρή μάχη να καμφθεί η γερμανική πειθαρχία και να δοθεί στο σχέδιο διαχείρισης μία πιο ευέλικτη μορφή με ισορροπία υπέρ της ανάπτυξης. Μέχρις ώρας οι ζυγαριά δεν φαίνεται να γέρνει σε κάποια κατεύθυνση, καθώς τα γερμανικά επιχειρήματα γιγαντώνονται ακόμη και μπροστά σχεδόν σε ολόκληρη της ευρωζώνη και όχι μόνο.
ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘ/ΓΟΣ MARK RUTTE
Σχετικά με τα προβλήματα χρέους και των τραπεζών της ευρωζώνης:
"Δεν είμαι διατεθειμένος να εφεύρω κάθε είδους νέα εργαλεία. Υπάρχουν ήδη εργαλεία που μπορούν, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη που δεν τα βγάζουν πέρα μόνα τους".
"Τα προβλήματα της ευρωζώνης δε λύνονται παραχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα -- (τα προβλήματα) λύνονται τηρώντας τα συμφωνηθέντα".
"Δεν υπάρχουν φάρμακα ή ασπιρίνες για να λύνονται τα ζητήματα. Τα εν λόγω κράτη πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν τα εργαλεία για τις χώρες που λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα μόνες τους βραχυπρόθεσμα, δε βλέπω την ανάγκη να εφευρεθούν νέα εργαλεία".
Για την κατάσταση σε Ισπανία και Ιταλία:
"Ο μόνος δρόμος για να βγουν η Ισπανία και η Ιταλία από αυτήν την κρίση είναι η φυγή προς τα μπρος και να συνεχίσουν ό,τι δεν κατάφεραν επαρκώς τα τελευταία χρόνια: να μεταρρυθμίσουν τις αγορές εργασίας τους, να κάνουν περικοπές και μεταρρυθμίσεις".
"Μπορώ να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω τα υφιστάμενα εργαλεία για να βοηθήσω τιςχώρες αυτές να ξαναμπούν σε σωστή τροχιά εάν υλοποιήσουν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά το ένα δε μπορεί να είναι σε βάρος του άλλου. Η Ιταλία και η Ισπανία δε μπορούν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις, επειδή δέχονται έκτακτη βοήθεια από την Ευρώπη".
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ FRANCOIS HOLLANDE
"Ήρθα εδώ για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη. 'Ηρθα εδώ για να μπει η ανάπτυξη στο επίκεντρο των δεσμεύσεών μας και για να υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες ελπίζω να γίνουν αποδεκτές και θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε επιπλέον (οικονομική) δραστηριότητα για τις χώρες που τη χρειάζονται."
"Ήρθα εδώ προκειμένου να βρεθούν πολύ γρήγορες λύσεις για να στηριχτούν οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αγορές, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να ανορθώσουν τα δημοσιονομικά τους. Έρχομαι, επομένως, με ένα πνεύμα να δώσουμε στην Ευρώπη την αναγκαία δύναμη, συνοχή και αλληλεγγύη".
"Εάν επιτύχουμε περισσότερη ανάπτυξη μέσω του Συμφώνου που θα υιοθετήσουμε, ένα μακρόπνοο όραμα και άμεσα μέτρα για να στηρίξουμε τις χώρες που έχουν καταβάλει προσπάθειες αλλά δε μπορούν να αντέξουν υπερβολικά ψηλά επιτόκια -- τότε θα έχουμε κάνει καλή δουλειά".
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ OLLI REHN
Σχετικά με τις αγορές και το κόστος δανεισμού:
"Έχω την πεποίθηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε τις αποφάσεις που θα βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να σταθεροποιηθούν οι αγορές και θα βοηθήσουν να πέσει το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία".
ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘ/ΓΟΣ MARIANO RAJOY
Για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας:
"Χρηματοδοτούμαστε μόνοι μας με υπερβολικά υψηλό κόστος και πολλοί ισπανικοί οργανισμοί δεν έχουν καν πρόσβαση σε χρηματοδότηση..."
"Το κόστος δανεισμού για την Ισπανία είναι πολύ υψηλό αυτήν τη στιγμή και νομίζω ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επίγνωση αυτού του γεγονότος και ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις".
Για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:
"Είναι μία ιδέα με θετικά και αρνητικά στοιχεία... Δε νομίζω ότι θα λυθεί οριστικά σήμερα".
ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ANGELA MERKEL
"Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων βρίσκεται το πακέτο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Έχουμε εργαστεί πάνω σε αυτό σε όλες τις συνόδους φέτος, τον Ιανουάριο, το Μάρτιο και τώρα. Σήμερα είναι ολοκληρωμένο για να μπορέσουμε να το περάσουμε".
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ EUROGROUP JEAN-CLAUDE JUNCKER
"Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της ανάπτυξης. Πρέπει να συζητήσουμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις χρηματαγορές".
ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ WERNER FAYMANN
"Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε μερικά μέτρα στην πορεία μας προς μία βαθύτερη ολοκλήρωση".
"Πρέπει να δείξουμε στους λαούς της Ευρώπης ότι είμαστε σοβαροί".
ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ JYRKI KATAINEN
Για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM:
"Πρέπει να δεχτούμε ότι ο ESM έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι βασικό κομμάτι του ESM. Φαντάζομαι πως τα εθνικά κοινοβούλια πολύ δύσκολα θα αποδέχονταν αλλαγές των κανόνων".
Για τη συλλογικοποίηση του χρέους της ευρωζώνης:
"Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε αμοιβαία χρέη ή σε νέες δομές μόνο και μόνο για να υπάρξουν και νέοι παίχτες για να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Οι νέες δομές πρέπει να ωφελούν όλους". "Δεν μας αρέσουν τα ευρωομόλογα".
ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ELIO DI PURO
Για τα προβλήματα χωρών της ευρωζώνης:
"Υπάρχουν σημαντικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και τώρα η Κύπρος, η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα και εάν δεν τις βοηθήσουμε αυτό θα επηρεάσει σταδιακά και την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα και εμάς".
Για τους πόρους της οικονομικής στήριξης:
"...Υπάρχουν πάντα σημαντικά χρηματοοικονομικά μέσα, ίσως άλλες χώρες τα ζητήσουν... Το Βέλγιο, για παράδειγμα, θέλει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να έχει περισσότερα μέσα προκειμένου να μπορούμε να επενδύσουμε περαιτέρω στην Ευρώπη".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr