Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική του Μαΐου σήμερα, μετά από την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των μελών της, στην Βαρκελώνη.
Οι αναλυτές δεν προβλέπουν καμία αλλαγή στα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 1%, βασιζόμενοι σε κάποιες αρκετά «επιθετικές» δηλώσεις που έχουν ακουστεί από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Ωστόσο, αυτή είναι επίσης η πρώτη φορά μετά από μήνες, όπου η σκέψη μιας μείωσης των επιτοκίων δεν θεωρείται αδύνατη. Η οικονομία της ευρωζώνης αναμφίβολα επιβραδύνεται, η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, και ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε από 3,0% στα τέλη του περασμένου χρόνου, σε περίπου 2,6%τον Απρίλιο.
Από την άλλη πλευρά, η προσφορά χρήματος (M3) - ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για την ΕΚΤ σε ότι αφορά την μέτρηση του ρυθμού του πληθωρισμού - εξακολουθεί να επεκτείνεται, φωνάζοντας «προσοχή» στην τράπεζα, για το επόμενο διάστημα.
Το ενδιαφέρον είναι, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ότι εάν διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να είναι bearish για το ευρώ, ενώ η μείωσή τους, θα είναι θετική για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτό ανατρέπει τη γενική λογική της λειτουργίας της αγοράς του forex, δεδομένου ότι κατά κανόνα, μια μείωση επιτοκίων θεωρείται επεκτατική πολιτική, οδηγώντας έτσι σε ένα αδύναμο ευρώ.
Όπως επισημαίνει ο στρατηγικλος αναλυτής της Citi, Steve Englander, ο οποίος εξηγεί αυτή την «ανωμαλία», η συμβατική άποψη είναι ότι η νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα αποδυναμώσει το ευρώ, όπως ακριβώς οι προσδοκίες για πιθανά πρόσθετα μέτρα τόνωσης της αμερικάνικης οικονομίας, έπληξαν το δολάριο πρόσφατα.
Όσο απλή και αν είναι αυτή η άποψη, μάλλον δεν είναι σωστή, τονίζει ο Englander. Η πρόσφατη αδυναμία του ευρώ αντανακλά τις πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική αδυναμία. Οι ανησυχίες της αγοράς ξένου συναλλάγματος είναι ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα μπουν σε καθοδική οικονομική και χρηματοπιστωτική πορεία, και όχι ότι η ΕΚΤ θα είναι υπερβολικά επεκτατική στις πολιτικές της, όπως εξηγει ο αναλυτής.
Έτσι, αν η ΕΚΤ εκπλήξει την αγορά με την πολιτική της σήμερα και μειώσει τα επιτόκια, το ευρώ μπορεί να χτυπηθεί ούτως ή άλλως, επειδή οι επενδυτές θα το δουν ως μια αναποτελεσματική πολιτική κίνηση, εκτός αν η ΕΚΤ δώσει το σήμα ότι αυτή αποτελεί μία πρώτη δόση για την πιο επιθετική πολιτική που θα ακολουθήσει και στο μακροπρόθεσμο διάστημα.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι μέσω των οποίων η ΕΚΤ θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές, ιδίως εάν υπαινιχθεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω πράξη LTRO, ή εάν ανακοινώσει την επανέναρξη του προγράμματος αγορών κινητών αξιών, SMP, μέσω των οποίων η ΕΚΤ είχει αγοράσει στο παρελθόν κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, προκειμένου να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής της Citi, εάν η ΕΚΤ υπονοήσει ότι θα υπάρξει και τρίτος γύρος φθηνών τριετών δανείων, ο ενθουσιασμός θα είναι περιορισμένος γιατί ο αντίκτυπος των δύο πρώτων ανάλογων πράξων ήταν περιορισμένος σε διάρκεια και σε βαθμό. Ένα πιο μακροπρόθεσμο LTRO - που δεν φαίνεται ωστόσο να είναι στα χαρτιά - θα είναι πιο ευνοϊκό για το ευρώ.
Αντίθετα, εάν η ΕΚΤ σημάνει ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς ομολόγων, το ευρώ θα πραγματοποιήσει ράλι, καθώς η πολιτική αυτή θα πυροδοτήσει προσδοκίες για ανακούφιση στην αγορά χρέους της περιφέρειας, όπου και συγκεντρώνονται τα προβλήματα αυτό το διάστημα. Μία γεύση από μια τέτοια κίνηση δόθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, Benoît Coeuré, πριν από λίγες εβδομάδες , και το ευρώ ανέκαμψε σημαντικά στην είδηση.
Η Citi θεωρεί ότι αυτό θα ήταν το μοναδικό θετικό μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί για το ευρώ. Όπως σημειώνεται, οι οικονομολόγοι της Citi πάντως, δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας στήριξη της αγοράς ομολόγων.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική επηρεάζει τις αγορές συναλλάγματος με αντιφατικό τρόπο, δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ευρώ. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ μπορούν να κάνουν το ενιαίο νόμισμα ελαφρώς ισχυρότερο ή ασθενέστερο, αλλά ανησυχούν για το ότι η τράπεζα δεν θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την ίδια την επιβίωση του νομίσματος.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική επηρεάζει τις αγορές συναλλάγματος με αντιφατικό τρόπο, δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ευρώ. Οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ μπορούν να κάνουν το ενιαίο νόμισμα ελαφρώς ισχυρότερο ή ασθενέστερο, αλλά ανησυχούν για το ότι η τράπεζα δεν θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει την ίδια την επιβίωση του νομίσματος.