Μπορεί το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου, ταυτοχρόνως όμως «διοχετεύει» την αισιόδοξη εκτίμηση πως ο κ. Ολάντ και η κυρία Μέρκελ τελικά «θα τα βρουν» για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ευρώπη. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά Γερμανών αξιωματούχων στους Financial Times, που τόνισαν ότι υπάρχει «περιθώριο συμβιβασμού» ανάμεσα στους δύο.
Η γερμανίδα καγκελάριος μάχεται να υπερασπιστεί τις θέσεις της Γερμανίας που αφορούν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την επιβολή λιτότητας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη, αλλά φαίνεται πως πιέζεται να βάλει «νερό στο κρασί της, για πάγιες γερμανικές θέσεις όπως η έκδοση ευρωομολόγων και ο ενεργός ρόλος της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά ομολόγων.
H κρίση άλλωστε όχι πλέον αγγίζει, αλλά αγκαλιάζει τον πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς η Ολλανδία είναι κοντά στο να υποβιβαστεί από την ομάδα των χωρών που θεωρούνται «πυρήνας», και η Γαλλία και η Αυστρία είναι κοντά στο να υποβιβαστούν από χώρες κοντά στον πυρήνα σε χώρες της. περιφέρειας.Η ίδια η Ανγκέλα Μέρκελ αρχίζει και μιλάει για τη στροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη, τη στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία επιστρέφει στην ύφεση, τη στιγμή που η χώρα έχει μπροστά της το καλοκαίρι Ολυμπιακούς Αγώνες.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη ο καθηγητής Πέτερ Μπόφιγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς» που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα οικονομικής πολιτικής, «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλο τον χρόνο που χρειάζονται για την σταθεροποίηση της οικονομίας, διότι η έξοδος από την κρίση, δεν θα είναι άμεση. Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαίο να συναινέσουν στην έκδοση ευρωομολόγων, αναλαμβάνοντας μια κοινή πρωτοβουλία και ευθύνη».
Μέρκελ: Δεν θα διαπραγματευτούμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Η Άγκελα Μέρκελ πάντως σε δηλώσεις της απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο έχει εγκριθεί από 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τις αξιώσεις του Γάλλου σοσιαλιστή, κ. Φρανσουά Ολάντ και απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Ευρώπη δεν λαμβάνει μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυρία Μέρκελ, η οποία πήρε την πρωτοβουλία και προώθησε στους εταίρους της Γερμανίας το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, για να αντιμετωπίσει στη ρίζα της, όπως θεωρεί, την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, δηλώνει, στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
«Το δημοσιονομικό σύμφωνο έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και υπογράφηκε από 25 ηγέτες και έχει ήδη επικυρωθεί από την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Τα κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη κατευθύνονται προς την επικύρωσή του. Η Ιρλανδία διεξάγει δημοψήφισμα επ΄αυτού στο τέλος του Μαΐου», δηλώνει σε συνέντευξή της που δημοσιεύται σήμερα , επιμένοντας: «Δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης».
«Το θέμα της ανάπτυξης, την οποία ζητούν πολλοί, είναι από καιρό ο δεύτερος άξονας της πολιτικής μας μαζί με τη δημοσιονομική πειθαρχία», δηλώνει, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν, ήδη, συμφωνήσει να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
«Θέλουμε κι εμείς ανάπτυξη- είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, αποσυνδέοντας όμως το «αναπτυξιακό» ζήτημα από το «αδιαπραγμάτευτο», για την ίδια, Σύμφωνο.
Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ανεξαρτήτως της επιλογής που θα κάνουν οι Γάλλοι στις 6 Μαϊου. Παρατήρησε ότι είναι «ευρωπαϊστές πολιτικοί » αμφότεροι οι αντίπαλοι του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών. Διατύπωσε πάντως, πάλι, την ... προτίμησή της στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενη την κοινή ιδεολογική – πολιτική ταυτότητα των κομμάτων τους, αλλά και την καλή συνεργασία που είχε η ίδια με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ένα βήμα μπροστά για το Παρίσι, ένα βήμα πίσω το Βερολίνο
Σε ό,τι αφορά πάντως τον ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, «ιστορική» χαρακτηρίζεται από τους οικονομικούς αναλυτές η φράση του Μάριο Ντράγκι: «Τώρα χρειαζόμαστε μια συμφωνία για την ανάπτυξη, έχουμε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο.. θα πρέπει να πάμε πίσω, για να φτιάξουμε ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντικό».
Αναλυτές εκτιμούν πως πρόκειται για ένα βήμα μπροστά για το Παρίσι και ένα πίσω για το Βερολίνο, και πως η μελλοντική μάχη για την ανάπτυξη θα δοθεί ανάμεσα σε δύο σχολές: το κεϋνσιανό μοντέλο που ακολουθεί ο Φρανσουά Ολάντ βασιζόμενος στις δημόσιες επενδύσεις και του μοντέλου της ανάπτυξης μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που υποστηρίζει το Βερολίνο, με τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και της απελευθέρωσης των διαφόρων τομέων.
Τα σχέδια του Ολάντ
Τα παραπάνω δίνουν...αέρα Προέδρου στον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εκδήλωσε την πρόθεση του να αποστείλει ένα μεμοράντουμ στην περίπτωση που εκλεγεί, σε όλους τους ομολόγους του στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, το μεμοράντουμ θα έχει τέσσερα κύρια σημεία τα οποία θα είναι τα εξής:
Πρώτον, η δημιουργία ευρωομολόγων, για την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων μεγάλων υποδομών, πράσινης ανάπτυξης και νέων τεχνολογιών, και όχι για την αμοιβαιοποίηση των χρεών.
Δεύτερον, η αύξηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τρίτον, η δημιουργία φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, και τέταρτον, η δυνατότητα κινητοποίησης όλων των υπολοίπων των Διαρθρωτικών Ταμείων τα οποία παραμένουν αχρησιμοποίητα και τα οποία όπως διευκρινίζει η συντάκτης θα υποστηρίξουν προγράμματα για την ανάπτυξη.
Ο Φρανσουά Ολάντ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, καθώς από τους Ευρωπαίους αρχίζει να αναγνωρίζεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης, καθώς βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω «κακού παρελθόντος», αλλά και των υπέρμετρων πιέσεων που άσκησε η Τρόικα.
Απόλυτα ενδεικτική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες έχουν χάσει το 25,3% των εισοδημάτων τους σε πραγματικά νούμερα. Το αξιοσημειώτο μάλιστα δεν είναι πως κατατάσσονται στην πρώτη θέση από πλευράς απωλειών μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ, αλλά πως η δεύτερη Ν.Κορέα ακολουθεί με 6%..
Επίσης, η αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου τυχαία, δεδομένου και του μεγαλεπήβολου σχέδιου ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Ο ίδιος επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια από 75% σε 50% μέχρι το 2025, αναζητώντας ενεργειακούς συμμάχους...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr