Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν σταματήσει, οδοφράγματα έχουν στηθεί στις εισόδους μεγάλων πόλεων και βιομηχανικών ζωνών, τα πολυκαταστήματα είναι κλειστά και τα νοσοκομεία λειτουργούν με βάρδιες επιφυλακής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ως προς τα βασικά θέματα της Συνόδου, όπως αναφέρει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων, επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά κυρίως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τη Συνθήκη για το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Ο μηχανισμός ESM, θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούλιο του 2012, αντί για τον Ιούλιο του 2013 κι αμέσως μόλις τα κράτη-μέλη θα αντιπροσωπεύουν το 90% των κεφαλαίων θα εγκρίνουν την συνθήκη. Μέχρι τότε ο EFSF θα παραμείνει ενεργός στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων που άρχισαν, μέχρι τα μέσα του 2013.
Στο νέο προσχέδιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα περιλαμβάνει κυρώσεις για τα κράτη-παραβάτες του συμφώνου, ενώ δίνει και στην ΕΚΤ και τα ευρωπαϊκά όργανα μεγαλύτερες αρμοδιότητες και τη δυνατότητα ακόμα και της επιβολής προστίμων ή της παραπομπής των «απείθαρχων» μελών της Ευρωζώνης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!
Συγκεκριμένα, το νέο προσχέδιο προβλέπει ότι μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του συμφώνου, όλα τα κράτη θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο εθνικό τους Σύνταγμα ή τη νομοθεσία τους, νόμο που θα ορίζει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που μία χώρα παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, τότε θα τίθενται σε ισχύ αυτόματες διαδικασίες κύρωσης.
Στην πρώτη εκδοχή του δημοσιονομικού συμφώνου προβλεπόταν απλώς η προσφυγή των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τώρα, προστίθεται και η απειλή επιβολής προστίμου, ίσου με το 0,1% του ΑΕΠ της χώρας – παραβάτη!
Επίσης στο προσχέδιο προβλέπονται πλέον πολύ λιγότεροι «όροι μη τήρησης» ("escape clauses") των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών προσαρμογών για κάθε χώρα. Έτσι, εφεξής μια χώρα μέλος θα «δικαιολογείται» να μην «πιάνει» τον όρο του ελλείμματος έως το ύψος του 0,5% του ΑΕΠ της ΜΟΝΟ σε «περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή καταστάσεων εκτός της δυνατότητας ελέγχου από την εθνική κυβέρνηση».
Τέλος, το προσχέδιο προβλέπει πως το δημοσιονομικό σύμφωνο θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 12 εκ των 17 μελών της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές και διπλωματικές πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου.
Μέρκελ: «Να δούμε πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα»
Σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τα περί επιτροπείας στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι επιθυμεί συζήτηση για το πως η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η Άνγκελα Μέρκελ. «Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη (της ΕΕ) τα συζητήσουν, γι’ αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.