Δεν βλέπει η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ τη δυνατότητα, σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε., να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λύση στην κρίση.
H Merkel απέκρουσε με αυτόν τον τρόπο εμμέσως τις προτάσεις από σχολιαστές για αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ, πιθανώς με δημόσια δέσμευσή της ότι είναι διατεθειμένη να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα ομολόγων προβληματικών κρατών της ευρωπεριφέρειας προκειμένου να στηρίξει τις τιμές τους. Οι αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών που επιδιώκει η Γερμανία θα είναι περιορισμένες, συμπλήρωσε η Merkel σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Enda Kenny, λέγοντας ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τμήμα της κυριαρχίας της για να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε νωρίτερα την Τετάρτη ότι η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και πειθαρχία στην λήψη των αποφάσεων. "Αν δεν ενισχυθεί η ολοκλήρωση, η σύγκλιση και η πειθαρχία, το κοινό νόμισμα δεν θα επιβιώσει", δήλωσε ο Barroso στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
"Η θα πρέπει να το δεχτούν αυτό τα κράτη μέλη - ώστε η νομισματική ένωση να συνοδεύεται και από μια οικονομική ένωση που απαιτεί απόλυτη πειθαρχία, σύγκλιση και ολοκλήρωση - ή θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο μας", είπε.
Μόνο αφού επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μπορέσουν οι 17 χώρες του ευρώ να εκδώσουν κοινά ομόλογα, τα λεγόμενα "ομόλογα σταθερότητας".
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρότασή της για τα ομόλογα αυτά αργότερα αυτό το μήνα.
"Αν υπάρξει σωστός σχεδιασμός, αυτά τα ομολόγα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και με αυτό τον τρόπο... την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο σύνολο της Ευρώπης", είπε ο Barroso.
Παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίας, ο Barroso είπε ότι τα ομόλογα αυτά είναι απαραίτητα στη μάχη κατά της αστάθειας στην Ευρώπη.
"Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Έχουμε κάποιου είδους εργαλεία για να πολεμήσουμε την σημερινή χρηματοοικονομική αστάθεια στην Ευρώπη. Αλλά αν θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, χρειάζεται κάτι περισσότερο όσον αφορά τα κοινά εργαλεία για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής αστάθειας", είπε.
Ο Barroso εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την συμμετοχή μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως της Κίνας, στην ενίσχυσή του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ, του EFSF.
"Η αλήθεια είναι ότι μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο πλούσια περιοχή στον κόσμο. Και παρόλ' αυτά, πολλοί προτείνουν να βασιστούμε για τη διάσωση της ευρωζώνης σε χώρες πολύ φτωχότερες από εμάς, αναδυόμενες οικονομίες... Το βρίσκω πολύ περίεργο", είπε ο Barroso.
"Μία είναι η πραγματικότητα. Έχουμε τους πόρους στην Ευρώπη να απαντήσουμε, όσο υπάρχει πολιτική βούληση. Η πραγματικότητα είναι ότι τα κράτη μέλη καταναλώνουν περισσότερα από αυτά που συλλέγουν σε φόρους. Αυτή είναι η πραγματικότητα", είπε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr