Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η Μέρκελ έθεσε το θέμα στη σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα και έπεισε την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, κάτι που χαρακτηρίστηκε προσωπική της νίκη. Σύμφωνα με την Μέρκελ η συνθήκη --για την κατάρτιση της οποίας χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις οκτώ ετών-- πρέπει να μεταρρυθμιστεί προκειμένου να θεσπιστεί ένα μόνιμο σύστημα χειρισμού οικονομικών κρίσεων.
Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρόκειται να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο προτάσεις για περιορισμένες τροποποιήσεις της Συνθήκης και τον τρόπο εφαρμογής τους. Αρχικά, ο στόχος ήταν οι τροποποιήσεις να έχουν εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ως τα μέσα του 2013.
Τώρα όμως η Γερμανία ζητεί να έχουν γίνει στέρεες προτάσεις το αργότερο ως την άνοιξη του 2012.
"Η κυβέρνηση πιέζει να υπάρξει μια περιορισμένη τροποποίηση της συνθήκης που να επιτρέπει (να ασκείται) μεγαλύτερη επιρροή στα κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και τις υποχρεώσεις στις οποίες έχουν συμφωνήσει όσον αφορά στην σταθερότητα και στη σταθεροποίηση", δήλωσε κυβερνητική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. "Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. . . ως τα τέλη του 2012".
Πολλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιτίθενται στην τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας κι εκφράζουν φόβους ότι θα αντιμετωπίσουν δημοψηφίσματα με άδηλα αποτελέσματα εάν προωθήσουν νέες αλλαγές. Ορισμένα θεωρούν πως μπορεί να υπάρξει αυστηρότερη δράση σε βάρος ορισμένων μελών της ευρωζώνης χωρίς να τροποποιηθεί η συνθήκη.
Η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η ΕΕ να έχει την ευχέρεια να επεμβαίνει στους εθνικούς προϋπολογισμούς σε περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της ευρωζώνης. Όμως η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο επίσημα. Ζητεί ως τώρα να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες χώρες παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η ΕΕ ενδέχεται να παραπέμπει κράτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε να ακυρώνονται οι προϋπολογισμοί τους.
Βάσει των προτάσεων της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει επίσης ισχυρότερο ρόλο στην εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ΕΕ.