Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Με την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ζαν Κλοντ Τρισέ από την Προεδρία της ΕΚΤ στο τέλος της οκταετούς θητείας του, η Γαλλία δεν είχε πλέον εκπρόσωπο στο διοικητικό όργανο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Φρανκφούρτη που αποτελείται από έξι μέλη, ενώ η Ιταλία είχε δύο, συνυπολογιζόμενου του κ. Ντράγκι.
Η Γαλλία είχε δεχτεί να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση του κ. Μπίνι Σμάγκι για να ανοίξει ο δρόμος για ένα Γάλλο.
Όμως ο κεντρικός τραπεζίτης ο οποίος δεν μπορούσε να αναγκαστεί να διακόψει τη σύμβασή του, λόγω του καθεστώτος ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, δεν συναινούσε, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, να παραιτηθεί παρά μόνο με αντάλλαγμα τον διορισμό του στην Τράπεζα της Ιταλίας. Θέση που δεν πήρε τελικά.
Ενάντια σε κάθε προσδοκία, ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε αποφασίσει να διορίσει τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, ως αντικαταστάτη του Μάριο Ντράγκι στην Διεύθυνση του ιδρύματος.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Μπερλουσκόνι ζήτησε και πάλι στον Μπίνι Σμάγκι να παραιτηθεί για "να μην δημιουργηθεί ένα casus belli" με τη Γαλλία.
"Κάνω έκκληση στον Μπίνι Σμάγκι να φύγει, αποφεύγοντας έτσι τις τριβές με τη Γαλλία", είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής παρέμβασης σε μια πολιτική εκπομπή στο δημόσιο κανάλι Rai1.
"Ο Μπίνι Σμάγκι διορίστηκε από την κυβέρνηση, και σήμερα η κυβέρνηση του ζητεί να παραιτηθεί, για να μην δημιουργηθεί ένα casus belli", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου: "Σήμερα υπάρχουν δύο Ιταλοί" στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ, "είμαι ευχαριστημένος με την Ιταλία αλλά αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο καθώς δεν υπάρχει ένας Γάλλος".
Ο κ. Μπίνι Σμάγκι ανέλαβε τη θέση αυτή την 1η Ιουνίου του 2005.