Επεσήμανε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους εταίρους «για τη δέσμη μέτρων». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι οι «οι χώρες πρέπει να έχουν απόλυτη συνείδηση των δικών τους ευθυνών και των αποφάσεων που πρέπει να λάβουν».
Ταυτόχρονα, ο Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε την ειδική ευθύνη που έχουν Γαλλία και Γερμανία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τετάρτη θα πρέπει να βρει μία συμφωνία που θα είναι υλοποιήσιμη και θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι «αρχίζει να υπάρχει μία κατανόηση». Σε ότι αφορά τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του Ταμείου, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις οι οποίες έχουν αρχίσει να συγκλίνουν.
Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι οι τράπεζες οι ίδιες θα πρέπει αρχικά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια στις αγορές, εάν δεν είναι σε θέση τότε το κάθε κράτος θα ζητηθεί να βοηθήσει και εάν ούτε αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας πως «οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών».
«Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr