Η διασπορά από γερμανικά μέσα των χθεσινών φημών για ακύρωση της για δεύτερη συνεχή φορά ήταν καθόλου τυχαία, καθώς οι γαλλογερμανικές διαφωνίες θέτουν το σχέδιο διάσωσης του ευρώ εν αμφιβόλω..
Οι Γάλλοι προσπαθούν επί ματαίω να προσδώσουν ένα δραματικό τόνο στην άμεση ανάγκη επίλυσης της κρίσης, γεγονός που διαφάνηκε τόσο στη δήλωση του Σαρκοζί πως αν δε βρεθεί λύση μέχρι την Κυριακή, «τα πάντα θα καταρρεύσουν» καθώς και του πρωθυπουργού της χώρας Φρανσουά Φιγιόν πως με μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας η «ευρωζώνη θα εκραγεί»!
Οι Γερμανοί από την πλευρά τους «ροκανίζουν» τον χρόνο, προσπαθώντας να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στη συμφωνία για την Ευρώπη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας ενώ για τον EFSF τα βλέπουν όλα «μέλι-γάλα» με αποκορύφωμα τη δήλωση Σόιμπλε πως «δεν υπάρχει διαφωνία με τους Γάλλους» και πως «δε συζητήθηκε ποτέ η μόχλευση του EFSF»! Την ίδια ώρα με κινήσεις τακτικής, όπως η ακύρωση της ομιλίας της Μέρκελ προς τη γερμανική Βουλή εν όψει της Συνόδου, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά δείχνοντας πως δεν «καίγονται» για την άμεση επιβολή του σχεδίου τους.
Αυτοί που καίγονται όμως είναι οι Γάλλοι, με τα καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης να χτυπούν και τις γαλλικές τράπεζες να αποτελούν ένα σημαντικό ρήγμα στη διαπραγματευτική τους ικανότητα.
Μπορεί η πρόταση των Γάλλων να μετατραπεί σε τράπεζα, που θα έχει την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να αντίκειται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και να συναντά σθεναρή αντίσταση σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, αναλυτές όμως βλέπουν σημαντικά ρήγματα και στη γερμανική πρόταση που προτιμά το EFSF να λειτουργεί ως εταιρεία πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης με μερική συμμετοχή των ασφαλισμένων και το EFSF να αναλαμβάνει μόνο κατά 10%, 20%, ή 30% την εγγύηση ενός κρατικού δανείου.
Αφενός στη βάση του ο μηχανισμός περιλαμβάνει εγγυητές που πιθανόν να αποδειχθούν αφερέγγυοι, γεγονός που απειλεί και την πιστοληπτική του αξιολόγηση, άγνωστη είναι η επάρκεια του να καλύψει αφενός τις δανειακές ανάγκες των υπερχρεωμένων χωρών αλλά και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.Κι αυτό γιατί η αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση μπορεί σύμφωνα με την EBA να κυμαίνεται μόλις μεταξύ 70 και 90 δις. αλλά η EBA είναι αυτή που διέγνωσε στα stress tests του καλοκαιριού ότι η Dexia χαίρει άκρας υγείας...
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι η Goldman Sachs διαβλέπει την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών με 1 τρις και η Credit Suisse είναι πιο «μαζεμένη» στα 400 δις...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr