Μόνο Ένωση δεν θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η ευρωζώνη, καταγράφοντας μία εκπληκτική πολυφωνία από όλα τα μήκη και τα πλάτη της. Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και ο επικεφαλής της θα δεχθεί ερωτήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, Γερμανοί, Σλοβάκοι, Ολλανδοί, Φινλανδοί, Γάλλοι και άλλοι... αξιωματούχοι των Βρυξελλών, ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης είτε μέσω των πόντιουμ των κοινοβουλίων τους είτε μέσω του Τύπου.
Παρότι η Κομισιόν δήλωσε ικανοποιημένη με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προωθήσει την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να γνωρίζουν πλέον ότι στην ελληνική περίπτωση τα λόγια πολλές φορές δε μετουσιώνονται σε έργα...
Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων επανέφεραν τα σύννεφα πάνω από την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ δηλώνει ότι από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της ευρωζώνης.
Άλλωστε ο μεγαλοεπενδυτής, George Soros, προειδοποίησε ότι η κρίση της ευρωζώνης ενδέχεται να αποδειχθεί χειρότερη από την κρίση της Lehman Brothers, κυρίως λόγω των διαφωνιών στις απόψεις και το κενό ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μεγαλοεπενδυτής επισήμανε ότι δεν υπάρχει μία ευρωπαϊκή αρχή με την κατάλληλη εξουσία που να μπορεί να χειριστεί την κρίση στις ευρωπαϊκές τράπεζες. "Ακριβώς για αυτόν τον λόγο το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό. "Πρέπει να υπάρξει μία τέτοια κρίση για να δημιουργηθεί η πολιτική θέληση στην Ευρώπη για ένα τέτοιο όργανο, αλλά ακόμη δεν είναι κατανοητό το τι θα πράττει αυτή η νέα αρχή" κατέληξε ο Soros.
Ένα δείγμα της πολυφωνίας ήταν αυτό που συνέβη χτες...
..."H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους", διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
..."Δε δουλεύει η στρατηγική της Ευρωζώνης για την Ελλάδα" σύμφωνα με τον επικεφαλής του EFSF, Κ. Regling, συγκρίνοντας μάλιστα την Ελλάδα με την πρόοδο που σημειώνουν οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των PIIGS.
..."Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα", είπε η κα Μέρκελ, από το βήμα της γερμανικής βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
...«Οι χώρες που δεν είναι προετοιμασμένες να μπουν υπό καθεστώς διαχείρισης θα μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα εξόδου από την ευρωζώνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας
..."Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι το υπερβολικό χρέος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι παραβιάσαμε και τουλάχιστον ερμηνεύσαμε ελαστικά, τους δικούς μας κανόνες για μακρύ χρόνο, το οποίο εξηγεί γιατί οι αποφάσεις μας υποφέρουν από έλλειψη εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Ερ. Καϊτάνεν.
Υπό αυτό το κλίμα η δραματική προειδοποίηση που απεύθυνε ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, προκάλεσε νέες ανησυχίες, καθώς επισήμανε ότι η στρατηγική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει μια σχετικά ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Αντ' αυτού, η οικονομία κατεβάζει απότομα ταχύτητα. «Η Ευρωζώνη μπορεί να είναι σε ύφεση ακόμη και τώρα. Τα χειρότερα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχουν έρθει ακόμα».
Αλεξάνδρα Τόμπρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr