Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων επανέφεραν τα σύννεφα πάνω από την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις απέδειξαν ότι «υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει».
Ο κ. Αλταφάζ σημείωσε την ετοιμότητα του κλιμακίου της Τρόικας να επισπεύσει την επάνοδό του στην Αθήνα, μόλις δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών,που χρειάζονται στο δημοσιονομικό και διαθρωτικό τομέα,στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και στα μέτρα για το 2012.
Ανέφερε επίσης, ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών, επεσήμανε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος που έχει τεθεί για τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Γιούνκερ: "Η έκτη δόση δεν είναι δεδομένη"
H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία.
Regling (EFSF): "Μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης η Ελλάδα...
"Δε δουλεύει η στρατηγική της Ευρωζώνης για την Ελλάδα" σύμφωνα με τον επικεφαλής του EFSF, συγκρίνοντας μάλιστα την Ελλάδα με την πρόοδο που σημειώνουν οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των PIIGS.."Τα χειρότερα πέρασαν για την Ιρλανδία", δήλωσε ο Regling μιλώντας σήμερα σε συνέδριο. Εκτίμησε παράλληλα ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές βάσει προγράμματος αν συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής του EFSF δήλωσε ότι και η Πορτογαλία σημειώνει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν πάρει "επώδυνες αποφάσεις" και είναι πολύ δραστήριες.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η στρατηγική της Ευρωζώνης δεν δουλεύει για την Ελλάδα την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα "ειδική περίπτωση".
Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου,καθώς η νομισματική ένωση δεν επιτρέπει σε χώρες όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης , αφήνοντας ως μόνη εναλλακτική για την αύξηση του ανταγωνισμού την πτώση των μισθών.
"Η επώδυνη αλήθεια είναι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες αυτές θα πέσει", σημείωσε ο κ. Regling.
Μέρκελ: Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα ξαναφέρουν σε ανάπτυξη την Ελλάδα
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προχώρησε σε συστάσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσει τα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της."Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα", είπε η κα Μέρκελ, από το βήμα της γερμανικής βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να περάσει μεταρρυθμίσεις διαφάνειας" και ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει επενδύσεις.
"Χρήματα υπάρχουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν έχει απορροφήσει το 70% των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής. Χρήματα υπάρχουν και για την Πορτογαλία. Ζητούμενο είναι δομές με τις οποίες τροφοδοτείται η ανάπτυξη και οι οποίες δεν υπάρχουν επαρκώς", είπε η κ. Μέρκελ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι η σημερινή κρίση, είναι κρίση χρέους ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, "καθίσταται απόλυτα σαφές ότι τα προβλήματα μιας χώρας, ακόμη και αν είναι μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, με το 2% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρο το κοινό νόμισμα", τόνισε η κ. Μέρκελ.
Επεσήμανε ότι "στην ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να υποχρεώνει να τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να το τηρήσουν".
Μέρκελ: "Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ"
Η κα Μέρκελ επεσήμανε την ανάγκη να εξελιχτεί περαιτέρω η Ευρώπη: "Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, σωστότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη με μέλλον, μια ισχυρή Ευρώπη" είπε η κ. Μέρκελ και για την επίτευξή της "δεν πρέπει να είναι ταμπού αλλαγές των συνθηκών, προκειμένου να πετύχουμε μεγαλύτερο βαθμό δέσμευσης από τα κράτη-μέλη".Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Μέρκελ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, υπό τον καγκελάριο Σρέντερ, τόσο γιατί δέχτηκαν την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, "μολονότι είχαν γνώση της πραγματικότητας", όπως είπε, όσο και γιατί οδήγησαν σε χαλάρωση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Η ομιλία της κα Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ είχε έντονο ευρωπαϊκό ύφος με συχνές αναφορές στη σημασία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τονίζοντας ότι "αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη".
Εμφανίστηκε δε ικανοποιημένη με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο ενέκρινε τη συμμετοχή της χώρας στο πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης του ευρώ, λέγοντας ότι με την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής σε μελλοντικές αποφάσεις, ενισχύεται η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.
Νέο "όχι" στο ευρωομόλογο
Για μία ακόμη φορά, η κα Μέρκελ απέρριψε τη θέσπιση του ευρωομολόγου, το οποίο, όπως είπε, "θα έριχνε όλα τα χρέη σε ένα καζάνι και θα κοινοτικοποιούσε τα επιτόκια". Αυτό,όπως είπε, είναι "η λάθος απάντηση", ενώ η ίδια ακολουθεί το στόχο της "Ένωσης Σταθερότητας", με την ενίσχυση των δεσμεύσεων των κρατών - μελών.
Ολλανδία: Να προβλεφθεί έξοδος από το ευρώ για τους δημοσιονομικούς "παραβάτες"
Σχέδιο προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, βάσει του οποίου θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη αποχώρησης από την ζώνη του ευρώ των χωρών που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες.Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής με επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες.
Παράλληλα, «Οι χώρες που δεν είναι προετοιμασμένες να μπουν υπό καθεστώς διαχείρισης θα μπορούν να επιλέγουν τη δυνατότητα εξόδου από την ευρωζώνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας, παρουσιάζοντας το σύνολο των προτάσεων που θα προωθήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει δοθεί η οριστική λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει λόγω συμφωνίας Ελλάδας - Φινλανδίας για παροχή εγγυήσεων στη δεύτερη από την πρώτη, με αντάλλαγμα της συμμετοχή της δεύτερης στο ελληνικό πακέτο στήριξης. Ζήτημα, το οποίο προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από τα κράτη - μέλη της ευρωπεριφέρειας, με την Αυστρία και την Ολλανδία να ζητούν ανάλογες αξιώσεις. Αυστηρή κριτική για τον τρόπο που διαμορφώνεται η πολιτική της ΕΕ, άσκησε, με ομιλία του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, κάνοντας λόγο για ύπαρξη μίας νέας και ανεπίσημης ομάδας εντός της ΕΕ, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.
Τέλη Σεπτεμβρίου η λύση στις εγγυήσεις - Αιχμές κατά Μέρκελ-Σαρκοζί από το Ελσίνκι
Ο κ. Κατάινεν δεν κατονόμασε τις χώρες που δημιουργούν τους κινδύνους για μία δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά το πρακτορείο Ρόιτερ σημειώνει ότι ο ίδιος τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις εξ ονόματος των άλλων χωρών, μετά από μία συνάντηση των δύο ηγετών.
Σε μία από τις ισχυρότερες δηλώσεις του, κατά της τρέχουσας διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο κ. Κατάινεν δήλωσε επίσης ότι η Ευρωζώνη παραβίαζε τους κανόνες για μακρύ χρονικό διάστημα και ότι τα προγράμματα οικονομικής στήριξης χωρών πρέπει να είναι "ακραία εξαίρεση".
"Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι το υπερβολικό χρέος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι παραβιάσαμε και τουλάχιστον ερμηνεύσαμε ελαστικά, τους δικούς μας κανόνες για μακρύ χρόνο, το οποίο εξηγεί γιατί οι αποφάσεις μας υποφέρουν από έλλειψη εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.