Άνω κάτω έχει γίνει η Ευρώπη με το θέμα των χρηματικών εγγυήσεων που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση να δώσει στη Φιλανδία, με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να αποφεύγουν συστηματικά να πάρουν θέση για το τι συνέβη τελικά στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου.
Η Φινλανδία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε από την Αθήνα προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη. Το ύψος του ποσού που θα καταθέσει η Ελλάδα ως εγγύηση στην Φινλανδία, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όπως είπε η Φινλανδή υπουργός, το ποσό που θα κατατεθεί θα είναι -μαζί με τους τόκους του- ανάλογο του ποσού της συνεισφοράς της Φινλανδίας στα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.
Μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Αυστρίας όσο και της Ολλανδίας, οι οποίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον να έχουν και οι ίδιες χρηματικές εγγυήσεις για το δάνειο τους προς την Ελλάδα. Ευκαιρία να χτυπήσει και πάλι τη διαδικασία στήριξης της Ελλάδας βρήκε και η Σλοβακία, η οποία από την πρώτη στιγμή επιδεικνύει μία πρωτοφανή πολεμική σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα αδίκως όπως φαίνεται αποτάθηκε στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη ο Ευ. Βενιζέλος για πολιτική λύση, αφού η φωνή του χάθηκε “εν τη ερήμω”, εν μέσω κλυδωνισμών των αγορών. "Εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση που να επιτρέπει στη Φινλανδία να ψηφίσει και να μετάσχει, αλλά το μείζον είναι να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της ευρωζώνης με τις αγορές και να μην τεθεί σε αμφιβολία η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και από το αποτέλεσμα αφορά την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις", ανέφερε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, προσπαθώντας να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας.
Φυσικά, μετά από αυτό το κουβάρι, βρήκαν ευκαιρία να αρχίσουν και πάλι οι οίκοι αξιολόγησης κακούς οιωνούς για τη χώρα μας, με πρώτη τη πρώτη τη Moody's, η οποία επισήμανε πως οι αξιώσεις της Φινλανδίας, βάζουν “φωτιά” στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς, παρόλο που εκτιμάται πως δε θα γίνουν αποδεκτές, υποκρύπτουν τη διχογνωμία αλλά και τις δεύτερες σκέψεις στο εσωτερικό της ΕΕ για την τύχη της Ελλάδας.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως “φυλώντας τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά” μέσω εγγυήσεων οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποκρύπτουν τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση αυτών των μηχανισμών στήριξης.
Έπειτα, φιτίλι έβαλε με τις δηλώσεις του οικονομολόγος, επικεφαλής του τμήματος διεθνών δημόσιων οικονομικών του αμερικανικού οίκου Standard & Poor's ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα στο Πεκίνο εκτίμησε πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία μέχρι το τέλος του 2011.
Πέραν αυτών, τέτοιου είδους συμφωνίες καθιστούν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, αλλά κυρίως αναδεικνύουν μία φαινομενική ενότητα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και εντείνουν συνολικά τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση αυτών των μηχανισμών στήριξης.
Ανάλογη, αλλά και δίκαιη ήταν και οι αντίδραση των υπολοίπων αναλυτών. “Ζητώντας χρηματικές εγγυήσεις από τον δανειζόμενο είναι σαν να αναιρείς αυτό που πραγματικά έχεις συμφωνήσει”, σχολιάζει ο αναλυτής της Barclays Capital, Francois Cabau, θεωρώντας ότι η επιμονή της Φιλανδίας να ζητά εγγυήσεις μπορεί να να “τινάξει τη συμφωνία στον αέρα”. Μάλιστα, θεωρεί ότι η φιλανδική κυβέρνηση παίρνει χρήματα από κάποιον που δεν έχει...
Η Φιλανδία δεν αντιλήφθηκε ότι οι χώρες που δεν θα λάβουν χρηματικές εγγυήσεις είναι πιθανό να μην ψηφίσουν υπέρ του νέου πακέτου της Ελλάδας απειλώντας ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης, αναφέρουν οι αναλυτές της RBC Capital Markets. Απειλεί το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας αυτή η συμφωνία, επισήμανε χαρακτηριστικά η επενδυτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr