Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών φέρεται δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη σήμερα Πέμπτη ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και την Ελλάδας δεν έχει κανένα νόημα καθώς τις εγγυήσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν στην πραγματικότητα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στη διάρκεια της σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων συμμετοχής χωρών στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας και πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση δεν συζητά κάτι τέτοιο, καθώς το σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι συμμαχικές, απαρτιζόμενες από δύο ή περισσότερα κόμματα και εκτιμούσαν ότι στο επόμενο δίμηνο η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι άμα μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση (για εγγυήσεις), τότε ακυρώνεται όλη η συμφωνία, προσθέτοντας ότι άμα ακυρωθεί η συμφωνία για την Ελλάδα, τότε καταρρέει το ευρωπαϊκό σύστημα. Επεσήμαιναν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας με την Φινλανδία.
«Το μοντέλο των εξασφαλίσεων πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Χάραλντ Βαιγκλειν στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας Helsingin Sanomat. «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τη χορήγηση εξασφαλίσεων, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει. Στην πραγματικότητα τις πληρώνουν οι άλλες χώρες μέλη. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί», είπε στην εφημερίδα.
Η χθεσινή συμφωνία
Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα της κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητούσε από την Αθήνα προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη, όπως αναφέρει το Reuters.Η Φινλανδία είχε ξεκαθαρίσει και στη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν θα συμμετείχε στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς την εξασφάλιση εγγυήσεων.
Η εγγύηση αφορά τελικά -και παρά τα όσα (ενίοτε μάλιστα ακραία) έχουν ακουστεί- την κατάθεση χρηματικού ποσού από την πλευρά της Ελλάδας.
«Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος που επιβεβαιώνει την είδηση και παρέχει διευκρινίσεις για τη συμφωνία.
Το ύψος του ποσού που θα καταθέσει η Ελλάδα ως εγγύηση στην Φινλανδία, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όπως είπε η Φινλανδή υπουργός, το ποσό που θα κατατεθεί θα είναι -μαζί με τους τόκους του- ανάλογο του ποσού της συνεισφοράς της Φινλανδίας στα κεφάλαια που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.
Ειδικότερα, η Φινλανδή υπουργός είπε ότι «συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας».
Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε φινλανδικό κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Η Φινλανδία θα επιστρέψει στην Ελλάδα την εγγύηση, μαζί με το κέρδος από τις επενδύσεις στις οποίες αξιοποιήθηκαν, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.
«Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα», επανέλαβε η κυρία Ούρπιλαϊνεν.
Υπενθυμίζεται, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, η εν λόγω συμφωνία με την Ελλάδα είναι μακροχρόνια αν και δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Δεδομένου δε ότι η Φινλανδή υπουργός μιλώντας για τη συμφωνία έκανε σύγκριση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο β’ πακέτο διάσωσης, εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι αφορά περίοδο 15-30 ετών.
Σε ό,τι αφορά δε το πού θα βρει τα χρήματα για αυτή την εγγύηση η Ελλάδα, η κυρία Ούρπιλαϊνεν τόνισε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας και έγκειται σε δική της απόφαση αν θα βρει χρήματα αυτά από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, είτε από άλλη πηγή.
Η φινλανδική Βουλή θα συζητήσει και θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, όταν επανέλθει από τη θερινή διακοπή.
Ντόρα Μπακογιάννη: "Η συμφωνία με τη Φινλανδία άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου"
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM και αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις της Αυστρίας για τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, είπε ότι «ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά απ’ αυτό» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με αποτελεσματικό τρόπο, λέγοντας «η άποψή μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπολοίπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία».Αναφερόμενη στην πορεία της οικονομίας και στην απόδοση των προσπαθειών που γίνονται από την Ελλάδα, είπε ότι «θα είμαστε στο βάλτο όσο δεν αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα οποία πραγματικά απαιτούνται. Δηλαδή τι απαιτείται αυτή τη στιγμή; Απαιτείται μία ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και γενναία μείωση του κράτους, το οποίο όμως εξακολουθεί και δεν έχει μειωθεί».
Τέλος για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια τουριστική χώρα, διότι η Ελλάδα στο χώρο της εστίασης έχει ελπίδες και είναι βέβαιο ότι κινείται, ένα κομμάτι της αγοράς κινείται από το χώρο της εστίασης. Δεν μπορείς να δολοφονήσεις οτιδήποτε κινείται στην αγορά. Σήμερα το πρόβλημα είναι ότι αντί να στραφούμε στην κακοδαιμονία του δημοσίου, στρεφόμαστε στο ελάχιστο κομμάτι της οικονομίας που κινείται υγειώς, που είναι η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr