Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η ουγγρική προεδρία της ΕΕ ήθελε η ρύθμιση να επιτευχθεί μέσα στο τρέχον εξάμηνο (λήγει την 30ή Ιουνίου κι από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η Πολωνία).
Γνωστή ως naked short selling, αυτή η πρακτική συνίσταται στο ότι χρηματιστές υπόσχονται να πωλήσουν στο μέλλον αξίες στο χρηματιστήριο που δεν κατέχουν, ποντάροντας στο ότι στο μεσοδιάστημα έως την ημερομηνία της πραγματικής μεταβίβασης η αξία της (τους) θα μειωθεί, οπότε βέβαια κερδίζουν.
Ο κανονισμός στο 'στόχαστρό' του έχει και τα Credit Default Swaps, τα CDS, τα "ασφάλιστρα κινδύνου": ένα χρηματιστηριακό 'παράγωγο προϊόν', που ασφαλίζει τα κρατικά χρέη γιά την περίπτωση χρεοστασίου.
Οι πολέμιοι του προϊόντος αναφέρουν ότι με την υπερβολική του χρήση, αυξάνεται σημαντικά η πίεση στα κράτη με δημοσιονομική δυσχέρεια.
Ειδική ρύθμιση γιά τα "ασφάλιστρα κινδύνου"
Όπως προτάθηκε ο ανωτέρω κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή --ανάμεσα σε άλλους στόχους-- σκοπό είχε η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Αρχή γιά τα Χρεόγραφα και τις Χρηματαγορές, η ESMA, να εγγυάται ότι θα είναι περιορισμένες, ή και εντελώς απαγορευμένες, οι λεγόμενες "γυμνές πωλήσεις" (υποτιμητική κερδοσκοπία) κατά τις χρονικές περιόδους μεγάλης οικονομικής αστάθειας.
Ενστάσεις εξέφρασε αμέσως η βρετανική κυβέρνηση, που επιχειρηματολόγησε ότι η ESMA δεν μπορεί να "οπλιστεί" με τέτοιες εξουσίες.
Όπως προτείνεται τώρα ο κανονισμός από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η ESMA θα παρεμβαίνει, μόνον όταν θα καλείται γι' αυτό από "αρμόδιες στο πλαίσιο ανταγωνισμού χρηματιστηριακές αρχές -- κι ειδικά στις περιπτώσεις των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της ΕΕ με "ασφάλιστρα κινδύνου".