Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Ευρωβουλής με 533 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 53 αποχές, ενέκρινε την έκθεση για το Γενικό Κανονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων για την περίοδο 2007-2013 (Δ' ΚΠΣ), που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Επίσης, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν τρεις ακόμα Συστάσεις της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης που αφορούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ( ΕΤΠΑ ), το Ταμείο Συνοχής και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας. Τις Συστάσεις εισηγηθήκαν αντιστοίχως οι Ιταλοί ευρωβουλευτές Giovanni Claudio Fava και Alfonso Andria, και ο Πολωνός Jan Olbrycht.
Με τη σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η νομοθετική διαδικασία, και από την 1η Ιανουαρίου του 2007 θα διατεθούν για το νέο Γενικό Κανονισμό, 308 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 35,6% του συνολικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013.
Πιο απλουστευμένο στη δομή του, με λιγότερη γραφειοκρατία, και μεγαλύτερη συγκέντρωση στους Στόχους του, είναι το Δ' ΚΠΣ σε σύγκριση με το ισχύον σήμερα Γ'ΚΠΣ.
Το νέο ΚΠΣ φέρεται να έχει πλέον τη σφραγίδα του ΕΚ αφού μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων κατόρθωσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου και να γίνουν αποδεκτές ορισμένες σημαντικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι 7 επτά βασικές αλλαγές που αποφασίστηκαν είναι οι εξής:
1. Η εξασφάλιση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για διακρατική και διαπεριφερειακή συνεργασία.
2. Η σύνδεση της χρηματοδότησης των έργων με τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Για πρώτη φορά ορίζεται ότι τα έργα δε θα χρηματοδοτούνται εάν δεν εξασφαλίζεται πρώτα η προσβασιμότητά τους σε άτομα με ειδικές ανάγκες.3. Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Παρά την αρχικώς αντίθετη θέση του Συμβουλίου, στις Επιτροπές Παρακολούθησης του ΚΠΣ θα συμμετέχουν και περιβαλλοντικοί εταίροι, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών.
4. Μπορούν να χρηματοδοτούνται και οι υποδομές σε περιφέρειες που δεν ανήκουν πλέον στο Στόχο 1 ("Στόχος Σύγκλιση") μετά από έγκριση της Κομισιόν. Για την Ελλάδα αυτές οι περιφέρειες είναι η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο. Στην αρχική πρόταση της Κομισιόν προβλεπόταν η δυνατότητα χρηματοδότησης μόνο δράσεων για εκπαίδευση, κατάρτιση, νέες τεχνολογίες κλπ. Πλέον μπορεί να χρηματοδοτούνται επίσης δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια κοκ.
5. Το "πρασίνισμα" των Διαρθρωτικών Ταμείων. Με πρόταση του Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ένα ξεχωριστό άρθρο στο Γενικό Κανονισμό για την "βιώσιμη ανάπτυξη". Έτσι, οι δράσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων, δε μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιστρατεύονται την προστασία του περιβάλλοντος.
6. Η ενίσχυση της πολιτικής για τις πόλεις. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να έχουν περισσότερο συγκεκριμένες προβλέψεις για τα αστικά κέντρα, υποβάλλοντας μεταξύ άλλων ειδικό κατάλογο με τις πόλεις που επιλέγουν για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων. Παράλληλα, εντάσσεται στις προβλέψεις του Κανονισμού το πρόγραμμα JESSICA που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση έργων στις πόλεις (με ειδικό χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).
7. Θα εξεταστούν οι συνέπειες της αποδέσμευσης πόρων εξαιτίας του κανόνα Ν+2/Ν+3 στο μέσο της περιόδου. Υπογράφηκε κοινή διακήρυξη του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οποία η τελευταία θα υποβάλει ειδική Έκθεση το 2010-2011 που θα επικεντρώνεται στο ζήτημα της ενδεχόμενης μεγάλης αποδέσμευσης πόρων εξαιτίας του κανόνα Ν+2/Ν+3 (αποδέσμευση 2 ή 3 χρόνια μετά το έτος της δέσμευσης εάν τα κονδύλια δεν έχουν απορροφηθεί). Προφανής στόχος είναι η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους από όσους έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr