Στο εσωτερικό της Συμμαχίας προβληματική παραμένει η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και το πόσο ευρεία θα είναι η αποστολή που θα αναβάλλει το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία δεν επιθυμεί οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ να έχουν επιθετικό χαρακτήρα που δεν προβλέπει η εντολή του ΟΗΕ, αν και οι πληροφορίες από τη Λιβύη δείχνουν πλέον το αντίθετο. Με την αεράμυνα της Λιβύης πρακτικά εκτός μάχης, τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη στοχεύουν πλέον κατά των δυνάμεων του Καντάφι που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο από όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί.
Σε παρέμβαση του μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε για «οπορτουνισμό» ορισμένες χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.
«Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ρέπουν προς τον οπορτουνισμό» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη, τα οποία έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει να μην επιδιώξουν οποιουδήποτε είδους «κρυφή ατζέντα».
Η επιχείρηση πρέπει να τεθεί κάτω από μία ομπρέλα σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για να διευκρινίσει ότι η Τουρκία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρά τις διαφωνίες, συμφωνήθηκε πάντως στο ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν οι δυνάμεις του σε θαλάσσιες περιπολίες για την επιβολή του εμπάργκο όπλων, επιχείρηση διαφορετική από αυτή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ήδη πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ (μεταξύ τους πέντε τουρκικά επιφανείας και ένα υποβρύχιο) περιπολούν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης για την ξεχωριστή επιχείρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.
Από την πλευρά της η Γερμανία, που επίσης ήταν αντίθετη με την ανάληψη της ευθύνης από το ΝΑΤΟ, απέσυρε τις ναυτικές της δυνάμεις, προσφέροντας πάντως έμμεση στήριξη στη Συμμαχία αποφασίζοντας να αποστείλει προσωπικό που θα στελεχώσει τα AWACS στο Αφγανιστάν.
Στο μεταξύ, ηττήθηκε η πολεμική αεροπορία του Καντάφι. «Η πολεμική αεροπορία του Καντάφι καταστράφηκε μετά την επέμβαση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη», δήλωσε ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη, Γκρεγκ Μπάγκουελ. Όπως ανακοίνωσε o ίδιος, μιλώντας από αεροπορική βάση στη νότια Ιταλία, οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορούν πλέον να πετούν «σχεδόν ανενόχλητες» πάνω από τη Λιβύη. «Παρακολουθούμε τους αθώους πολίτες της Λιβύης και τους προστατεύουμε από επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά o . Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο των Αντικαθεστωτικών όρισε τον μεταρρυθμιστή Μαχμούντ Τζαμπρίλ επικεφαλή μεταβατικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Μουαμάρ Καντάφι «καλεί όλους τους ισλαμικούς στρατούς να τον ακολουθήσουν», λέγοντας «θα επικρατήσουμε»...
Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις του στρατού του Καντάφι με τους αντικαθεστωτικούς στη Μιζουράτα. Κάτοικος της πόλης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι τα αεροσκάφη των δυτικών δυνάμεων πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις στη Μιζουράτα και έκτοτε οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δεν βάλλουν κατά των αντικαθεστωτικών. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κατά πολιτών σε νοσοκομείο της πόλης και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί.
Αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας, ενώ επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχεται και η ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς πόλη Ζιντάν, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr