Συνεχίζονται, επίσης, οι συγκρούσεις των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι με τους αντικαθεστωτικούς. Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ καθώς η Συμμαχία παραμένει διαιρεμένη, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Μεντβέντεφ -Πουτιν με τον Pώσο Πρόεδρο να χαρακτηρίζει απαράδεκτές τις δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού.
Οι δυτικές δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι,στα ανατολικά της χώρας κοντά στην πόλη της Βεγγάζης.
Νωρίτερα είχε χτυπηθεί η βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Μπουσέτα Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.
Σύμφωνα με το BBC, παρά την εκεχειρία που έχει ανακοινώσει ο συνταγματάρχης Καντάφι, οι συγκρούσεις των δυνάμεών του με αντικαθεστωτικούς συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα τόσο στην Ατζνταμπίγια όσο και στη Μιζουράτα. Στόχος επιθέσεων από τις καθεστωτικές δυνάμεις έγινε και η πόλη Ζιντάν, στα σύνορα με την Τυνησία.
Ο ανταποκριτής του BBC στην πρωτεύουσα της Λιβύης ανέφερε πως αντιαεροπορικά πυρά και διαδοχικές εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι μία έκρηξη ακούστηκε κοντά στην περιοχή Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται η κατοικία του Λίβυου ηγέτη.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι «η πρωτεύουσα βομβαρδίζεται από τον σταυροφόρο εχθρό» και πως έχουν πληγεί πολλές τοποθεσίες. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι βομβαρδίστηκαν η πόλη Σέμπχα, στα νότια, και η «Περιοχή 27», κοντά στην Τρίπολη.
Ο Ιμπραχίμ κατήγγειλε ότι πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, κυρίως στο «πολιτικό αεροδρόμιο» της Σύρτης. Υποστήριξε, δε, ότι η πόλη Μιζουράτα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος -κάτι που οι εξεγερμένοι το αρνούνται.
Εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη από το ΝΑΤΟ
Σε συμφωνία για την εκτέλεση του εμπάργκο στην μεταφορά όπλων προς την Λιβύη κατέληξαν τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NATO Council) το απόγευμα της Τρίτης, ενώ εγκρίθηκε και το επιχειρησιακό σχέδιο για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη - όχι όμως και η έναρξη πτήσεων ΝΑΤΟϊκών μαχητικών πάνω από την χώρα.
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έδωσε ήδη οδηγίες στον ανώτατο διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη να οργανώσει την διάταξη των ναυτικών μονάδων που θα αναλάβουν να περιφρουρήσουν το εμπάργκο όπλων. Στις ναυτικές επιχειρήσεις θα εμπλακεί και η ελληνική φρεγάτα "Λήμνος" που αυτή την ώρα πλέει ανοικτά της Λιβύης.
Έπειτα από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Συμμαχίας στο NATO Council ενέκριναν και το επιχειρησιακό σχέδιο για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη, αφού η περιγραφόμενη σαν... διαδικαστικού χαρακτήρα εμπλοκή που προήλθε από τις αντιδράσεις της Τουρκίας και δευτερευόντως της Γερμανίας, ήρθη.
Εις ό,τι αφορά την αποκαλούμενη no fly zone, αυτό που εγκρίθηκε είναι ο τρόπος ενέργειας των μελών της Συμμαχίας. Με νεότερη απόφασή του, το NATO Council (NAC) θα καθορίσει και την ακριβή διαδικασία εκτέλεσης της ζώνης απαγόρευσης αλλά και τις δυνάμεις που θα αναλάβουν την αποστολή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συμμαχία των προθύμων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία) θα συνεχίσουν τον βομβαρδισμό στόχο μονομερώς μέχρις ότου αποσαφηνιστεί λεπτομερώς η ακριβής διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr