Της Παυλίνας Πρωταίου
Οικονομία-Γενικά χαρακτηριστικά
Το οικονομικό πεπρωμένο της Αιγύπτου καθορίσθηκε σε καταλυτικόβαθμό ανά τους αιώνες από το Νείλο, σφραγίζοντας την ανάπτυξη και «χαρίζοντας» ζωή και ευημερία. Ακόμα και σήμερα το σημαντικότερο μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων πραγματοποιείται στην εύκρατη πεδιάδα του. Την οικονομία της χώρας των Φαραώ, ωστόσο, σφράγισε στα μέσα του 20ου αιώνα ο πρόεδρος Νάσερ, βασικό γνώρισμα της διακυβέρνησης του στον τομέα της οικονομίας ο συγκεντρωτισμός. Μια πολιτική που συνεχίσθηκε και μετά το θάνατό του. Τα τελευταία, ωστόσο, τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις (Σαντάτ και μετέπειτα Μουμπάρακ) προβαίνουν σε συνεχείς διαρθρωτικές αλλαγές.
Το 2004, τον πρωθυπουργικό θώκο αναλαμβάνει ο ’χμεντ Ναζίφ, ο οποίος ανακοινώνει την υλοποιήσει ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ενός προγράμματος που θα βάλει για τα καλά τη χώρα στον 21ο αιώνα και θα «απαντά» στις προκλήσεις του.
Τα βασικά του στοιχεία οι : φορολογικές μεταρρυθμίσεις( σε προσωπικούς και εταιρικούς φόρους) και ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ, βασικό άξονα των μεταρρυθμίσεων αποτελεί και ο τομέας της ενέργειας, μια και η Αίγυπτος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου( 700,000 βαρέλια ημερησίως, ενώ, τα αποθέματα φθάνουν τα 27δις βαρέλια) και φυσικού αερίου(ετήσια παραγωγή 27 δις κυβικά μέτρα. Αποθέματα 1.9τρισ. κυβικά μέτρα).
Παράλληλα, όμως, η χώρα θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδήρου, τσιμέντου, χημικών και φαρμακευτικών καθώς και κλωστουφαντουργίας, η οποία απασχολεί το 30% του ενεργού πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, αν και παραδοσιακά γεωργική χώρα, η μητρόπολη του Αραβικού κόσμου τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά στον τουρισμό, ο οποίος αποφέρει μαζί με τη διώρυγα του Σουέζ τα περισσότερα έσοδα σε συνάλλαγμα.
Την ίδια όμως στιγμή, η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς το εμπορικό έλλειμμα εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα παρά τον περιορισμό την τελευταία εξαετία, ενώ, ο ιδιωτικός τομέας είναι χρεωμένος στις τράπεζες και το εισόδημά από το εξωτερικό έχει σταδιακά φθίνουσα πορεία. Τέλος το χρέος της χώρας αυξήθηκε κάθετα εξαιτίας του αναπάντεχα μεγάλου αριθμού βραχυπρόθεσμων δανείων που ενέκρινε η κυβέρνηση ευελπιστώντας σε μελλοντική ανάκαμψη της αιγυπτιακής οικονομίας. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη της χώρας που κυμαίνεται στο 4.7% καθώς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι η βελτίωση της εικόνας είναι προ των πυλών.
Ταυτόχρονα, οι ευκαιρίες αφορούν σχεδόν όλους τους τομείς της οικονομίας. Τράπεζες, χρηματιστήριο, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, λιανική, ένδυση, τουρισμός. Χαρακτηριστικά:
Α)Χρηματαγορές-Τηλεπικοινωνίες
Την ίδια στιγμή, το χρηματιστήριο αναπτύχθηκε ραγδαία (παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις) καθώς κατέγραψε για Τρίτη συνεχή χρονιά εντυπωσιακή πορεία, που μεταφράσθηκε σε 182% (2005) αύξηση κερδοφορίας. Η φρενήρης αυτή τροχιά, όμως, ανακόπηκε απότομα στις 7Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σημειώθηκε μια κάθετη διόρθωση της τάξης του 15%. Σύμφωνα με αναλυτές, τα χρηματιστήρια Καίρου και Αλεξάνδρειας θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Αιχμή των συναλλαγών οι κατασκευές και ο τραπεζικός τομέας, αν και δεν πρέπει να προσπερνά κανείς τις τηλεπικοινωνίες που γνωρίζουν πρωτοφανή άνθηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η σταθερή τηλεφωνία έχει 10εκ συνδρομητές ή 14.2% επί του συνόλου και η κινητή το 2005 έφθανε στο 15.4% ή 11εκ συνδρομητές, ενώ, προστίθενται 500,000 νέοι συνδρομητές το μήνα!
Β)Τράπεζες
Αντίθετα, με την κρατούσα άποψη ότι η παρουσία τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα του Νείλου είναι σχετικά πρόσφατη, η πρώτη τράπεζα ιδρύθηκε το 1876, η συνέχεια όμως, υπήρξε γεμάτη προβλήματα και πισωγυρίσματα, παρά το γεγονός ότι ο συγκριμένος τομέας, είναι όχι μόνο από τους παλαιότερους αλλά και από τους πλέον εκτεταμένους στη Μέση Ανατολή.
Η πορεία π
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr