"Η λύση θα μοιάζει πολύ με αυτό που ήδη έχουμε, με το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης" που δημιουργήθηκε την άνοιξη και η ισχύς του εκπνέει στα μέσα του 2013, δήλωσε ο υπουργός σε παρέμβασή του ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.
"Θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα βασίζεται σε γνωστές και αποδεδειγμένες διαδικασίες και εμπειρίες", συνέχισε. Μια σημαντική διαφορά θα είναι πάντως το γεγονός ότι στο μελλοντικό μηχανισμό "θα πρέπει ασφαλώς να συμμετέχουν οι ιδιώτες πιστωτές".
υτό θα γίνει "με το να επιτραπεί, με διάταξη, η λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφία των πιστωτών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις".
Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέπει, σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να κηρύξει ένα κράτος στάση πληρωμών, να τροποποιούνται οι όροι αποπληρωμής με απόφαση αυτών που κατέχουν τα χρεόγραφα, η οποία θα λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία. Θα μπορεί δηλαδή να επιβληθεί, για παράδειγμα, μια αναδιάρθρωση των πληρωμών, μια μείωση του χρέους ή ένα "κούρεμα" ("haircut") των ομολόγων αυτών.
Ο Σόιμπλε διευκρίνισε πως αυτή η δυνατότητα θα χρησιμοποιείται "κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατάσταση".
"Η ύπαρξη μιας τέτοιας λύσης δεν θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα στις αγορές αλλά θα τις εξασφαλίσει. Γι' αυτό ακριβώς εργαζόμαστε και έχω την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες", δήλωσε ο γερμανός υπουργός.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr