Σύμφωνα με τις οικονομικές και τις πολιτικές πτυχές του προγράμματος, η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται με χρονική ακρίβεια και διαφάνεια, ενώ δεν αποκλείεται και να προβλεφθούν «ποινές» ή πρόστιμα στους οίκους αξιολόγησης που δεν καταφέρνουν να ενημερώνουν σωστά τους επενδυτές για τις «επικίνδυνες» τοποθετήσεις και προϊόντα.
Η πίεση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης ξεκίνησε από τη στιγμή που η Ελλάδα έπεφτε «θύμα» διαρκών υποβαθμίσεων το πρώτο εξάμηνο του έτους, γεγονός που ενέτεινε τον πανικό των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του ζήτησε από τις μικρές και μεγάλες οικονομίες να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης καθώς με τις κινήσεις τους έχουν συμβάλλει στην αστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα το ΔΝΤ κάνει λόγο για οι αλλαγές στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών έχουν πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα μαζικές πωλήσεις ή αγορές χρεογράφων, που αποσταθεροποιούν τις αγορές. Μάλιστα, αφήνει αιχμές για τη φιλοσοφία των οίκων, για έλλειψη διαφάνειας και σύγκρουσης συμφερόντων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr