Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας θα περιλαμβάνουν μία νέα διαδικασία, με ημι-αυτόματες κυρώσεις, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες παρουσιάζουν υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και για αυτές που το χρέος τους ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους. Ειδικότερα, για τις χώρες με υπερβολικό δημόσιο χρέος, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή μείωσή του, κατά 5% ετησίως.
Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης, το οποίο όταν εντοπίζει «επικίνδυνες ανισορροπίες» στα δημοσιοοικονομικά μεγέθη ενός κράτους μέλους, θα ανάβει το «σήμα κινδύνου» και στη συνέχεια η Επιτροπή θα προβαίνει στις απαραίτητες διορθωτικές συστάσεις προς το συγκεκριμένο κράτος.
Τα κράτη μέλη που αγνοούν τις συστάσεις της Επιτροπής για μείωση του ελλείμματος και χρέους θα υποχρεώνονται σε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ τους. Την απόφαση για την επιβολή προστίμου θα μπορεί να την παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μπορεί να ακυρωθεί, μόνο με ειδική πλειοψηφία του Συμβουλίου υπουργών.
«Οι κυρώσεις θα είναι ρεαλιστικές και επαρκώς αποτρεπτικές για όλα τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα για τα μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αναφορικά με την έκταση των κυρώσεων. Για παράδειγμα η Μ. Βρετανία θέλει να τις περιορίσει μόνο στους κόλπους της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία, μαζί με τη Σουηδία και αρκετές πρώην ανατολικές χώρες θέλουν οι κυρώσεις να εφαρμόζονται σε όλους.
Τέλος, τα κράτη μέλη είναι διχασμένα στο κατά πόσο η επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να είναι άμεση. Η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία είναι υπέρ των ημιαυτόματων κυρώσεων, κάτι με το οποίο φαίνεται πως δεν συναινούν η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο που επιθυμούν οι κυρώσεις να επιβάλλονται από τα κράτη μέλη και όχι από την Επιτροπή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr